Jelenlegi hely

A pénzkérdések játékos motiválása a gyermekben

Azt senkinek nem kell elmondanunk, mennyire fontos megtanítani gyermekeinknek az alapvető pénzismereteket. A nagy kérdés az: vajon hogyan is kell ezt csinálni? Teljesen természetesnek vesszük, hogy felkészítsük a kicsiket a biciklizés vagy az úszás rejtelmeire, de a pénzről beszélni legtöbbünk számára kicsit sem az. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a szülők a szex és drogkérdésekhez képest is nehézkesebben kezelik a financiális témát. Miért? Sok felnőtt nem gondolja, hogy ebbe be kell vonni a csemetét is, pedig nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy ez az első számú befolyás a gyermek pénzügyi magatartására.

Adakozás

Az egyik legfontosabb pénzügyi attitűd, amit jó, ha megtanítunk, hogy ösztönözzük a gyermeket a jótékonyságra – nem baj, ha ezt a fogalmat már 4 éves korában megérti. Kezdjük azzal, hogy megbeszéljük a lurkóval, miért is fontos az adományozás intézménye, és hogy akár néhány forint is nagyot hozhat a rászoruló személyek számára. Ezután hirdessünk számára egy megfelelő ajánlatot: minden negyedévben gyűjtsetek együtt egy számára is értelmezhető szervezetnek. Legyen ez egy állatmenhely, amit akár meg is látogathattok együtt. Az adományozott összegben legyen benne a zsebpénzéből is egy bizonyos mérték, hogy magáévá tegye az „adni jó” meghatározó élményét.

Pillangóeffektus

A 4 és 5 éves gyermekek számára tanítható értékes pénzkészségek közül a késleltetett kielégítés lehet a legkritikusabb. Ez a legfontosabb tapasztalat, amelyre a felnőtteknek is szükségük van ahhoz, hogy intelligens módon gyakorolják kiadásaikat, megtakarításaikat és hosszú távú befektetéseiket. A gyerekek számára nincs varázslatosabb módja a szükséges türelem fejlesztésének, mint egy egyszerű, megfizethető pillangóeffektus. Egy kis tervezésre van szükség a hatékony megvalósításhoz, majd körülbelül egy hónapot kell várni, amíg a hernyókból gyönyörű pillangók lesznek – persze ez egy örökkévalóság egy ilyen korú gyerek számára. Útközben csináltassunk vele egyszerű feladatokat: segítsen a bevásárlásban, mosogasson el egy könnyebb étkezés után vagy bármi más. A fejlődés minden szakaszának megünneplése érdekében jutalmazd őt zsebpénzzel, hogy figyelemmel kísérhesse megtakarításait a jövő pillangóival együtt.

Egyszerű, mint az egyszeregy

Semmi sem motiválja jobban a gyerekeket, mint az édesség! Ez a mozzanat hatékonyan hozzájárulhat a 6 év körüli gyermekek olyan készségeinek javításához, amelyek értékesek lesznek az életük egy későbbi szakaszában. Először is látogassunk el vele a helyi pékségbe, vegyük meg a kedvenc sütijét úgy, hogy legyen tisztában vele, mennyibe került. A kihívás: képesek vagyunk-e együtt kevesebbért megsütni ugyanezt a csemegét? Vigyük el az élelmiszerboltba, felfegyverkezve a recepttel, vegyük meg az összetevőket, és süssük meg a finomságot. Vessük össze együtt a mennyiség és az ár kérdéseit, hogy lássa a különbségeket.

Nagyon érdekes

Benjamin Franklinnek igaza volt: egy megtakarított forint többet ér, mint egy megszerzett forint, ha egy kamatozó számlára helyezzük el. A kamatok összevonása a személyes pénzügyek sarokköve: nemcsak a befektetett pénzünk, hanem kamatai is kamatoznak. A 7 éves és idősebb gyerekek már ezt is megértik, ha konkrét példával szolgálunk számukra – és mi konkrétabb, mint az ingyenes pénz? Demonstráljuk számukra a hozam elvet egy eltúlzott arányban: 100 százalék. Kezdjük azzal, hogy adunk egy százast a gyereknek. Ezt követően minden nap fizessünk neki kamatot, amely megegyezik a már meglévő összeggel: a második napon adjunk neki még egy százast, a harmadik napon pedig már kettőszázat. Nyilván hagyjuk abba egy bizonyos idő után, de hívjuk fel a figyelmét, hogy a bővülő kincstárát a kamatos kamatnak köszönheti. Ezután vigyük el például az Alza üzletébe, és engedjük, hogy válasszon magának egy számára értéket képviselő terméket.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól.

Te mit viszel a játszótérre? Hasznos tippek és vélemények anyukáktól

Kezdő anyukák első játszóterezéseik előtt gyakori kérdés: - Ti mit vesztek fel? Mit visztek magatokkal? Mi kérdeztünk, ti meséltetek. Néhány hasznos tipp gyakorlott játszóteres anyukáktól.
A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő, tudtad?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Gondolnád, hogy ezek a szavak szoros összefüggésben vannak egymással?
A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

A játszótér ingyenes képességfejlesztő - és melyik játék miben fejleszt?

Játszótér, fejlesztés, iskolaérettség... Hol az összefüggés? Nézzük meg, melyik játék miben fejleszt!
Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni - mert nem csak krumpliból lehet

Zöldséges tócsni (neve tájegységenként változik): úgy készül, hogy a krumpliból készült tócsnitól eltérően a krumpli helyett különféle zöldségeket használunk. Felhasználás egyik feltétele, hogy a zöldség reszelhető legyen
Ugrás az oldal tetejére