Jelenlegi hely

A pénzkérdések játékos motiválása a gyermekben

Azt senkinek nem kell elmondanunk, mennyire fontos megtanítani gyermekeinknek az alapvető pénzismereteket. A nagy kérdés az: vajon hogyan is kell ezt csinálni? Teljesen természetesnek vesszük, hogy felkészítsük a kicsiket a biciklizés vagy az úszás rejtelmeire, de a pénzről beszélni legtöbbünk számára kicsit sem az. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a szülők a szex és drogkérdésekhez képest is nehézkesebben kezelik a financiális témát. Miért? Sok felnőtt nem gondolja, hogy ebbe be kell vonni a csemetét is, pedig nem árt, ha tisztában vagyunk vele, hogy ez az első számú befolyás a gyermek pénzügyi magatartására.

Adakozás

Az egyik legfontosabb pénzügyi attitűd, amit jó, ha megtanítunk, hogy ösztönözzük a gyermeket a jótékonyságra – nem baj, ha ezt a fogalmat már 4 éves korában megérti. Kezdjük azzal, hogy megbeszéljük a lurkóval, miért is fontos az adományozás intézménye, és hogy akár néhány forint is nagyot hozhat a rászoruló személyek számára. Ezután hirdessünk számára egy megfelelő ajánlatot: minden negyedévben gyűjtsetek együtt egy számára is értelmezhető szervezetnek. Legyen ez egy állatmenhely, amit akár meg is látogathattok együtt. Az adományozott összegben legyen benne a zsebpénzéből is egy bizonyos mérték, hogy magáévá tegye az „adni jó” meghatározó élményét.

Pillangóeffektus

A 4 és 5 éves gyermekek számára tanítható értékes pénzkészségek közül a késleltetett kielégítés lehet a legkritikusabb. Ez a legfontosabb tapasztalat, amelyre a felnőtteknek is szükségük van ahhoz, hogy intelligens módon gyakorolják kiadásaikat, megtakarításaikat és hosszú távú befektetéseiket. A gyerekek számára nincs varázslatosabb módja a szükséges türelem fejlesztésének, mint egy egyszerű, megfizethető pillangóeffektus. Egy kis tervezésre van szükség a hatékony megvalósításhoz, majd körülbelül egy hónapot kell várni, amíg a hernyókból gyönyörű pillangók lesznek – persze ez egy örökkévalóság egy ilyen korú gyerek számára. Útközben csináltassunk vele egyszerű feladatokat: segítsen a bevásárlásban, mosogasson el egy könnyebb étkezés után vagy bármi más. A fejlődés minden szakaszának megünneplése érdekében jutalmazd őt zsebpénzzel, hogy figyelemmel kísérhesse megtakarításait a jövő pillangóival együtt.

Egyszerű, mint az egyszeregy

Semmi sem motiválja jobban a gyerekeket, mint az édesség! Ez a mozzanat hatékonyan hozzájárulhat a 6 év körüli gyermekek olyan készségeinek javításához, amelyek értékesek lesznek az életük egy későbbi szakaszában. Először is látogassunk el vele a helyi pékségbe, vegyük meg a kedvenc sütijét úgy, hogy legyen tisztában vele, mennyibe került. A kihívás: képesek vagyunk-e együtt kevesebbért megsütni ugyanezt a csemegét? Vigyük el az élelmiszerboltba, felfegyverkezve a recepttel, vegyük meg az összetevőket, és süssük meg a finomságot. Vessük össze együtt a mennyiség és az ár kérdéseit, hogy lássa a különbségeket.

Nagyon érdekes

Benjamin Franklinnek igaza volt: egy megtakarított forint többet ér, mint egy megszerzett forint, ha egy kamatozó számlára helyezzük el. A kamatok összevonása a személyes pénzügyek sarokköve: nemcsak a befektetett pénzünk, hanem kamatai is kamatoznak. A 7 éves és idősebb gyerekek már ezt is megértik, ha konkrét példával szolgálunk számukra – és mi konkrétabb, mint az ingyenes pénz? Demonstráljuk számukra a hozam elvet egy eltúlzott arányban: 100 százalék. Kezdjük azzal, hogy adunk egy százast a gyereknek. Ezt követően minden nap fizessünk neki kamatot, amely megegyezik a már meglévő összeggel: a második napon adjunk neki még egy százast, a harmadik napon pedig már kettőszázat. Nyilván hagyjuk abba egy bizonyos idő után, de hívjuk fel a figyelmét, hogy a bővülő kincstárát a kamatos kamatnak köszönheti. Ezután vigyük el például az Alza üzletébe, és engedjük, hogy válasszon magának egy számára értéket képviselő terméket.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Karácsonyfa legek

Karácsonyfa legek

A legmagasabb fa, a legnagyobb dísz, a legnagyobb szaloncukor, a legtöbb karácsonyfaégő... akadnak legek a karácsonyfa körül. Szépek, izgalmasak, de nem biztos, hogy mindegyik kellene otthonra!
Álomút gyermekrajz pályázat

Álomút gyermekrajz pályázat

Szeretnél igazi úthengert vezetni? Kipróbálnád, milyen lehet utat építeni? Akár együtt az egész osztállyal? Ha igen, akkor nincs más dolgod, mint rajzolni!
Régi idők karácsonya Budapesten

Régi idők karácsonya Budapesten

Milyen volt az ünnepi készülődés az elmúlt évszázadban a fővárosban? Régi képekkel mutatjuk be, hogy milyen is volt egykor a karácsonyi forgatag.
Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Ingyenesen látogatható az elképesztő karácsonyi fényben úszó csodaház

Eta néni 2021-ben ismét sok szeretettel vár mindenkit! Nyitva a ház az adventi időszakban.Dabason van egy ház, ami varázslatos ünnepi fényárban úszik. De nem egyszerűen tujákra aggatott fényfüzéreket kell elképzelni, hanem egy olyan színes csillogást, mintha becsöppentél volna egy karácsonyi Hollywoodi rajzfilm közepébe. Eta néni több mint tíz éve díszíti fel házát és udvarát az ünnepek közeledtével.
Ugrás az oldal tetejére