Jelenlegi hely

Őszi-téli hordozós öltözködés

A babahordozás előnyeit már sokan ismerik, és egyre többen újra felfedezik ezt a csodálatos lehetőséget, hogy a közelükben tudják kisbabájukat. A szoros testkontaktus miatt a hordozás kiváló lehetőség arra, hogy saját testünk melegével támogassuk, szabályozzuk a babák fejletlen hőháztartását. Ősszel és télen azonban meg kell találnunk a mindkettőnk számára megfelelő melegen tartó ruházatot.

Először is fontos gondoskodnunk a hordozóból kilógó baba-testrészekről: a lábacskákra lábszármelegítőt és puha, meleg cipőcskét, a buksira pedig sapkát tegyünk! Legjobb az „űrhajós sapka” vagy „csősapka”-szerű megoldás, amivel nem csak a fejet, de a piciny babanyakat is ügyesen megóvhatjuk a hidegtől. Ez után már csak azt kell eldöntenünk, hogy külön öltözünk-e, vagy együtt!

Legpraktikusabb megoldás, ha együtt öltözünk, azaz közös felsőruházatot választunk. Szerencsére manapság már rengeteg kabát és kiegészítő közül választhatunk, de egy-egy ötletes megoldással akár befektetés nélkül is megoldhatjuk a kérdést.

Léteznek hordozós pulóverek illetve kabátok, melyeknek előre- és/vagy hátra becipzárazható betétjük, ún. bababetétjük van, így egy kabátban van anya és gyermeke. Ezek nagyon praktikusak: nem melegszünk be, mire felöltöztetjük a babát, és ha bemegyünk például a boltba vagy felszállunk egy fűtött járműre, egy mozdulattal mindketten le tudjuk vetni a kabátunkat. Hátránya, hogy az ilyen ruhadarabokat általában csak egy hordozó személy tudja használni  (aki jellemzően az anya), illetve az áruk is a magasabb kategóriába tartozik. Olcsóbb megoldás lehet egy nagyobb méretű kabát használata – pici, elől hordozott baba esetén -, vagy egy meglévő saját kabát átalakítása hordozós kabáttá, melyet egy ügyes varrónő könnyen megvalósít.

Fotók: www.mamami.hu

Másik nagyon praktikus megoldás a hordozós takaró. Ezt utólag tesszük a kisdedre, amikor ő már a hordozó eszközben van. Előnye, hogy a család bármely tagja hordozza is a babát, a takaró használható marad, hisz nem egy anya-kabáthoz van rögzítve, és nem melegszik be a baba sem, mire a hordozóba kerül. Ezek a termékek árban is elérhetőbbek. Ráadásul így még dönthetünk arról is, hogy a saját kabátunkat a hordozó alá vesszük-e fel, vagy fölé; így becipzárazni nehezebb lesz ugyan (vagy majdnem lehetetlen), de mi is bármikor könnyen levehetjük azt, anélkül, hogy a babát ki kellene vennünk a hordozó eszközből.

Külön öltözés esetén a normál kabátunkat nem kell lecserélnünk. A babára is nyugodtan adhatunk overált - lehetőleg nyitott lábfejű modellt, vagy egy számmal nagyobb lábfejest, hogy hordozás közben ne feszüljön meg az anyag a baba lábujjainál -, vagy kiskabát-vastag nadrág-meleg cipőcske kombinációt, természetesen a hőmérsékletnek megfelelő aláöltöző ruházattal. Előnye, hogy ilyenkor könnyen beszerezhető, alap ruhadarabokat használhatunk, valamint a totyogó gyermekünket bármikor szabadon letehetjük, ha a saját lábán szeretne mászkálni. Ellene szól viszont az, hogy mire a picurt is felöltöztetjük és a megfelelő hordozóeszközbe tesszük, addigra mi magunk beizzadhatunk a kabát alá! Továbbá a két kabátanyag csúszkálhat egymáson, így nem árthat a többszöri igazítás. Ez a variáció azonban nem igényel extra befektetést, így a legszélesebb körben elterjedt megoldás.

Bármelyik lehetőséget választjuk is az őszi és téli napokra, a hordozás öröme a hidegben is megmelengeti majd a szívünket!

Meskó-Czégény Anikó - babahordozási tanácsadó
Budapestimami
Fotó: Pixabay, Pinterest

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére