Jelenlegi hely

Főzzünk közösen gyermekeinkkel

Sok helyen már egészen kicsi kortól fogva bevonják a csemetéket a sütés-főzés világába. Itt nem csak a mézeskalács készítésére gondolunk kizárólag, apróságaink ugyanis bonyolultabb ételek elkészítésében is részt vehetnek játékos formában. Ez kifejezetten hasznos lehet a gyermekeink számra. Hogy miért? Íme, a válasz!

A kézügyesség fejlesztése

Egy kitűnő módszer csemetéink kézügyességének fejlesztésére, ha bevonjuk őket a főzésbe, miközben finoman vezetjük a kezüket. A kisgyermekek sokkal gyorsabban tanulnak, mint gondolnánk. Nagyon gyorsan beletanulhatnak olyan feladatokban, mint a levesfőzés, tésztakavarás vagy akár a tűzhely használata. Aki viszont tart attól, hogy a kicsik megégetik magukat, akár ilyen, akár más esetekben, azok számára akadnak jóval biztonságosabb elektromos készülékek is. Ma már sok olyan sütő- és főzőalkalmatosság kapható, ami által bátrabban engedhetjük gyermekeinket a konyhában ténykedni. Az Alza oldalán például számtalan típusból választhatunk, ha gyerekbiztos konyhai kisgépet szeretnénk.

Az étel tiszteletének megtanítása

Ha csemeténknek a mézeskalácsgyúráson kívül bonyolultabb ételekbe készítésébe is betekintést engedünk, akkor sokkal valószínűbben megtanulja azokat értékelni. Így már fiatalon realizálhatja, hogy mennyi időbe telik egyes ételek elkészítése és milyen sok munkával jár. Rá fog jönni, hogy néha a fél napot rá kell szánni egy finom vacsora elkészítésére. Sokkal kevésbé számíthatunk ezután meghagyott maradékokra a tányéron tőle – ahogy a válogatás ellen is kiváló ellenszer lehet.

Önállóságra nevelés

Ha gyermekünk már kicsi korától részt vesz az különféle ételek elkészítésében, akkor sokkal valószínűbb, hogy idővel saját maga is megtanul főzni. Ez nem csupán abból a szempontból előnyös, hogy nem instant leveseken fog élni fiatal felnőttként, de önbizalmat is szerezhet általa. Ha képes egyre újabb és újabb ételeket elkészíteni és ismeretlen dolgokba belevágni, akkor sokkal sikeresebb lehet felnőttként is. Sokkal valószínűbben önálló lesz majd az élet más területein.

Számtalan egyéb pozitív hatással is lehet gyermekünk fejlődésére a közös sütésnek és főzésnek. Ezek azonban olyan fontos szempontok, amik miatt nem érdemes kihagyni mindezt a gyermeknevelésből.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

A népmese napja és apró történetek a meséről

A népmese napja és apró történetek a meséről

Idén 17 éve, hogy szeptember 30., Benedek Elek születésnapja a népmese napja. Hoztunk Nektek sok apró érdekességet a népmesékről.
3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

3 tipp, hogy szinten tartsuk a szeretettankunk!

Vajon mennyire figyelünk oda, hogy tele legyen a saját és társunk szeretettankja? Mennyire befolyásolják a külső események, hírek a saját szerelmi életünket? Mit tehetünk azért, hogy boldogan éljünk, szeretetben? Van még ilyen? – Ihász Anita párkapcsolati tréner írása.
Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Amikor gördeszkától zajos a tér - legújabb kamaszoknak szóló könyvéről beszélgettünk Egressy Zoltán íróval

Nem sok közöm volt valaha a gördeszkás sporthoz, persze hogy deszkás fiatalokról szóló könyvet sem olvastam. Ahogy felnőttként kamaszoknak szólót se. Így igazi üdítő könyves kaland volt Egressy Zoltán új, (nem csak) kamaszoknak szóló könyve, A virágot jelentő deszkák.
Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Hogyan meséljünk a kamaszoknak? Létezik közös pont a szuperhősök és a mitológia között?

Kamaszoknak mesélni? Kell nekik egyáltalán a mese? És a felnőtteknek? Zalka Csenge Virággal beszélgettünk a mesélés titkairól. Csenge maga is egy tüneményes mesélő. Főállásban mesevilág uralkodónője, mellékállásban pedig A MESEVILÁG nagykövete.
Ugrás az oldal tetejére