Jelenlegi hely

Főzzünk közösen gyermekeinkkel

Sok helyen már egészen kicsi kortól fogva bevonják a csemetéket a sütés-főzés világába. Itt nem csak a mézeskalács készítésére gondolunk kizárólag, apróságaink ugyanis bonyolultabb ételek elkészítésében is részt vehetnek játékos formában. Ez kifejezetten hasznos lehet a gyermekeink számra. Hogy miért? Íme, a válasz!

A kézügyesség fejlesztése

Egy kitűnő módszer csemetéink kézügyességének fejlesztésére, ha bevonjuk őket a főzésbe, miközben finoman vezetjük a kezüket. A kisgyermekek sokkal gyorsabban tanulnak, mint gondolnánk. Nagyon gyorsan beletanulhatnak olyan feladatokban, mint a levesfőzés, tésztakavarás vagy akár a tűzhely használata. Aki viszont tart attól, hogy a kicsik megégetik magukat, akár ilyen, akár más esetekben, azok számára akadnak jóval biztonságosabb elektromos készülékek is. Ma már sok olyan sütő- és főzőalkalmatosság kapható, ami által bátrabban engedhetjük gyermekeinket a konyhában ténykedni. Az Alza oldalán például számtalan típusból választhatunk, ha gyerekbiztos konyhai kisgépet szeretnénk.

Az étel tiszteletének megtanítása

Ha csemeténknek a mézeskalácsgyúráson kívül bonyolultabb ételekbe készítésébe is betekintést engedünk, akkor sokkal valószínűbben megtanulja azokat értékelni. Így már fiatalon realizálhatja, hogy mennyi időbe telik egyes ételek elkészítése és milyen sok munkával jár. Rá fog jönni, hogy néha a fél napot rá kell szánni egy finom vacsora elkészítésére. Sokkal kevésbé számíthatunk ezután meghagyott maradékokra a tányéron tőle – ahogy a válogatás ellen is kiváló ellenszer lehet.

Önállóságra nevelés

Ha gyermekünk már kicsi korától részt vesz az különféle ételek elkészítésében, akkor sokkal valószínűbb, hogy idővel saját maga is megtanul főzni. Ez nem csupán abból a szempontból előnyös, hogy nem instant leveseken fog élni fiatal felnőttként, de önbizalmat is szerezhet általa. Ha képes egyre újabb és újabb ételeket elkészíteni és ismeretlen dolgokba belevágni, akkor sokkal sikeresebb lehet felnőttként is. Sokkal valószínűbben önálló lesz majd az élet más területein.

Számtalan egyéb pozitív hatással is lehet gyermekünk fejlődésére a közös sütésnek és főzésnek. Ezek azonban olyan fontos szempontok, amik miatt nem érdemes kihagyni mindezt a gyermeknevelésből.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére