Kezdjük pár alapszabállyal!
Válaszd a lédiget! Válogass, nézd meg, szagold meg, gondold át, és annyit gyűjts össze, amennyi kell. Biztosan nagyon szép a csomagolt paprika, időt spórolsz meg vele, mert nem kell válogatni és bepakolgatni, de hogy a kicsit kisebb, csúnyácskább paprika finomabb és egészségesebb, az viszont fix! Magam is termeléssel foglalkozom, hidd el nekem: az a zöldség, ami vegyszer felhasználása nélkül, szabad földön terem nem igazán szép! De az íze… az íze pótolhatatlan!
Gondold át a heti menüt, és úgy tervezd meg, hogy a hozzávalók minden része felhasználható legyen. Mire gondolok? A rántott hús és fasírozott isteni a másnapi szendvicsbe, a rántott sajt mellé kínált tartármártás maradékát felhasználhatod a másnapi carbonara tésztához. A húslevesben kifőtt hús maradékát kevés lé felhasználásával aszpikos szalámivá alakíthatod, a levet pedig lefagyaszthatod, és bármikor előveheted szószok, mártások készítéséhez. A másnapi- vagy harmadnapi kenyér jó lesz pirítósnak vagy melegszendvicsnek, a maradék kifliből készülhet mákosguba. És ha még mindig maradt kenyér, szárítsd ki, készíts belőle zsemlemorzsát. A görögsaláta maradéka beletölthető egy másnapi gyrosba, de a maradék sülthúsokból is isteni lepény vagy tortilla készülhet.
Tanulj meg helyettesíteni! Sok élelmiszer helyettesíthető egy rokonával. A tejfölt sok esetben kiválthatja a natúr joghurt, Az olaj-zsír-vaj hármas is sokszor beugorhatnak egymás helyett. Ha éppen úgy kívánja a kamra, rántott hús készülhet párizsi bundával is, és nem tragédia, ha krumpli helyett karfiolból készül a püré. Amit a család elfogad, és szívesen fogad…
Legyen rend a hűtőben. Könnyen oda tudsz figyelni a megvásárolt élelmiszerek felhasználására, ha lejárati idő szerint rendezed el őket. Így mindig tudod, melyiket építsd be a menübe. És tanulj meg kisebb lábosban főzni! El sem hinnéd, mennyit számít.
Használd fel kreatívan! Sok esetben kifejezetten értékes maradékokat hajítunk ki a kukába. Ilyen a citrusok héja (természetesen csak a kezelésmentes). A narancs, grapefruit, citrom, mandarin, lime, stb. héjakat ki tudod szárítani a radiátoron, vagy a szabad levegőn, egy kávédarálóval őrlöd, és kész egy kozmetikai alap. Felhasználhatod arcradír, fürdősó készítéséhez. A használt olajat meg tudod tisztítani, úgynevezett derítővel. Pár nap az egész, és kész az újból felhasználható olaj. A krumpli levágott héját befűszerezheted, és chipset készíthetsz belőle. És a többi, és a többi, és a többi…
Gondold át, mit tudsz Te magad megcsinálni! Számos olyan élelmiszert készen veszünk, amit mi magunk is el tudunk készíteni, méghozzá sokkal magasabb beltartalmi értékkel. Fűszersókat készíthetünk saját fűszernövényeinkből, lekvárt, szörpöt, rostos gyümölcslevet. Zöldségkrémeket, bolognai alapmártást, pirítósokat, lecsót télire, paradicsomszószt, ketchupot, aszalt gyümölcsöket, erős szószokat, savanyúságot, befőttet. De ha valakinek nincs ideje vagy kedve a téli tartósításhoz, befőzéshez, akkor gondoljunk csak olyan egyszerű dolgokra, mint hogy a húst magunk is be tudjuk fűszerezni, nem kell a csomagolt, cukorral fűszerezett húst megvenni. Nem kell kész kakaót venni, ha van otthon tej és kakaópor. Ugyanez a forrócsoki vagy a tea, ice tea. De említhetjük a tejszínhabot is…
Ha van időd, kedved és lehetőséged, piacon, termelői piacon, kistermelőnél, háznál vásárolj! Nemcsak egészségesebb és táplálóbb dolgokkal töltöd fel a hűtőd, de lényegesen kevesebb csomagolással oldod ezt meg, és lényegesen kevesebb pazarlással is. Kisebb választék, kisebb kísértés. Kevesebb étel, átgondoltabb vásárlás. Egy idő után észreveszed, hogy igazából nem is hiányoznak a nagyipari termékek. Nem mellesleg a tavalyi év zűrzavara óta a termelők legnagyobb része már házhozszállítást is vállal, így kényelmi elvárásaid is teljesülhetnek. Lehetőség szerint mindent a szezonjában vásárolj! A szezonon kívüli termelés borzasztó mennyiségű többletenergiával jár, hihetetlen mértékben kiszipolyozza a Földet! A tartósításnak számos ősi és modernkori eszköze van: az aszalás, erjesztés, olajban eltevés, dunsztolás, befőzés, sózás, füstölés, és a fagyasztás mind Téged segítenek!
És tervezd a heti menüt maradékmentesen! Hogy hogyan? Például így:
Kedd: a vasárnapi maradék rizsből egy kevés szalonna hozzáadásával gombócokat készíthetsz, és panírban kisütheted. Savanyúság vagy egy kevés sajtmártás ( esetleg a hétvégi mártás), és kész a tökéletes második! Elé zöldbablevest ajánlok.
Szerda: a maradék zöldbablevest habard be, és máris kész a főzelék! Mellé virsli, vagy fasírozott szuper lehet- levesnek pedig egy jó kis frankfurti leves.
Csütörtök: a tegnapi leves maradéka pont jól illik egy gyermekboldogító palacsintához, amit a család ízlése szerint tucatnyi dologgal megtölthetsz! Ha pedig a fasírozott maradt meg, semmi gond: hidegen a napi szendvicsekbe egyszerűen mennyei!
Péntek: a hétvégi nagy családi ebédek előtt érdemes pihentetni a gyomrunkat. Mindenféle zöldségből készíthetünk egytálételt, esetleg sajttal szórhatjuk, vagy tejföllel, tejszínnel szaftosíthatjuk. Húsimádók egy könnyeb csirkemellet is kockázhatnak bele, de aki a darálthúsra szavaz, az esetleg a maradék palacsintákból készíthet egy kellemes hortobágyi húsos palacsintát is.
Szombat: egy hamar elkészülő jolly joker, a paprikáskrumpli tökéletes egy szombati naphoz. Időt enged a családi pillanatokra, egy napsütéses kirándulásra, és garantáltan maradékmentes- mert annyira finom, hogy nem igazán szokott maradni belőle! A fazék méretét jól át kell gondolni: sokszor elegendő egy-két mérettel kisebb, mint amire elsőként gondolnánk. Mégis maradt? Semmi gond, vacsira is mindenki azt akarja!
Vasárnap: a sosem múló klasszikus. Hús- vagy zöldésgleves, főtt hús, mártás. Rántott hús vagy sült hús, rizs, és egy kevés sütemény. A maradék húsok tökéletesek az iskolai szendvicsekbe, a leves minden részét, a mártásokat és a rizst a hétfő-keddi menüben felhasználjuk, a sütemény pedig aligha marad meg. Ha mégis, akkor érdemes olyat sütni, ami több napig is eláll, és reggelire vajjal, kalács helyett is ehető. Például egy mama-féle sárgabarna. Nálunk a gyerekeknél ez az abszolút befutó!
Mára talán elég is volt ennyi... Ha kíváncsi vagy konkrét receptekre, praktikus tanácsokra, ha szeretnéd tudni, hogyan készíthetsz pofonegyszerűen tejfölből vajkrémet, vagy maradék sült májból májast, ha érdekel, hogyan lesz almahéjból tea vagy narancsból bőrradír, akkor tarts velem a következő hetekben is! Ha pedig megérintett egy-egy gondolatom, oszd meg velünk sajátodat, mert együtt minden könnyebb!
Anita, Lejla, Szilvia és András köszönöm a visszajelzéseteket! Ha van konkrét kérdésetek, küldjétek el nekem, és jövő héten már jelentkezem is a válaszokkal!
Várlak Benneteket a jövő héten is:
-Bogi, az Imami hivatalos zöldítője-
Lehetsz a rovat következő heti főszereplője, mindegy, hogy már régóta ezen az úton jársz, vagy lelkes (újra)kezdő vagy!
Együtt fogunk építkezni, egymástól fogunk tanulni, és egymást fogjuk motiválni egy élhetőbb holnap reményében.
EZ JÓ, ÍROK BOGINAK!
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges