Jelenlegi hely

Június 10-én különleges égi jelenségnek, gyűrűs napfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi

Június 10-én különleges, gyűrűs napfogyatkozás szemtanúi lehetünk mi magyarok is. Először is napfogyatkozásról akkor beszélünk, ha a Nap és a Föld közé bekerül a Hold, és így az árnyékot vet a föld egy részére.

Napfogyatkozásból többféle létezik. Van teljes napfogyatkozás, amikor a Hold teljes egészében eltakarja a napkorongot. Gyűrűs napfogyatkozás, amikor a Hold látszólagos átmérője kisebb, mint a Nap látszólagos átmérője, és hibrid napfogyatkozás, ami viszonylag ritka, ez egy átmenetet jelöl a gyűrűs és a teljes napfogyatkozás között.


Forrás: www.petrhoralek.com

A mostani napfogyatkozás egy gyűrűs napfogyatkozás lesz, melyet teljes pompájában Kanadából, Grönlandról és Szibériából lehet majd megfigyelni. Nekünk nem ez lesz a leglátványosabb napfogyatkozásunk, de mindenképp egy különleges jelenség lesz. Magyarországon a Napot 9 százalékban fogja lefedni a Hold. Magyar idő szerint Budapesten 12:04-kor kezdődik és 13:27-kor lesz vége. A legnagyobb kitakarást 12:45-kor fogja elérni.

Csak biztonságosan!

Fontos hangsúlyozni, hogy szabad szemmel sohasem szabad napfogyatkozást nézni. Ha szabadszemmel néznénk, akkor erre kapható speciális napfogyatkozás-néző szemüveg, vagy heggesztőszemüveg (12-13-as fokozattól). Természetesen a nagyobb városok csillagvizsgálói mind szeretettel várják a látogatókat ezen a napon is, de otthoni távcsővel semmiképp nem szabad a jelenséget követni, hiszen komoly szemsérüléseket szenvedhetünk tőle. A gyerekekre is fokozottan figyeljetek!

Miért ilyen különleges?

A napfogyatkozás mindig egy különleges esemény az emberi életben, hiszen nincs még egy olyan csillagászati jelenség, amely akkora lélektani hatást gyakorolna az emberekre, mint a teljes vagy csaknem teljes napfogyatkozás. Amikor még az emberi agy fel sem tudta fogni miért lehet ez a jelenség, hatalmas hiedelmet okozott a földön, pl. a Távol-Kelet egykori lakói óriási sárkányt képzeltek az égre, amely felfalja a Napot, vagy az Újvilág indiánjai úgy vélték, egerek rágják a fogyatkozó égitesteket. Így ne is csodálkozzunk azon, hogy akkoriban a napfogyatkozás idején óriási lármát csaptak az emberek, hogy elűzzék a napot takaró ártó szellemeket, sárkányokat, óriásokat vagy akár az egereket.

Ha a napfogyatkozást a világ összességében nézzük, akkor azt is mondhatnám nem túl ritka esemény, de ha Magyarországról szeretnénk vizsgálni, akkor mégis bizony ritka és különleges programnak ígérkezik. Gyűrűs napfogyatkozás egy ember életében többször is előfordulhat, de teljes napfogyatkozás utoljára nálunk 1999. augusztus 11-én volt, amikor Magyarország egy „sávja” dél körül sötétbe borult. A következőhöz már körülbelül 21.900-at kell aludni, azaz 2081. szeptember 3-án lehet majd hasonló teljes napfogyatkozást megfigyelni. A teljes napfogyatkozás olyannyira ritka, hogy nálunk 1999 előtt utoljára 1842-ben volt hasonló. Egyébként érdekesség, hogy a napfogyatkozások dátumát, körülbelül tízezer évre előre ki lehet számolni, mert a bolygók és csillagok nagyon pontosan mozognak a világegyetemben.

Makai Marianna - Kecskemetimami 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Vitalitástipp

Két bevált tipp a táplálkozásodhoz, hogy fittebb és energikusabb legyél

Benned is felmerült, hogy étrendet kellene váltanod annak érdekében, hogy könnyedebb, egészségesebb legyél, de nem tudod, hogyan csináld?
Zöldnek lenni trendi! Dobjuk ki a szemetest!

Zöldnek lenni trendi! Dobjuk ki a szemetest!

Minden kezdet nehéz. A kíváncsiság dolgozik bennünk, a szándék megvan, de ismeretek és útmutatás hiányában hajlamosak vagyunk eltévedni az úton, elveszni a dolgok sűrűjében, amit végül egy dolog követ: feladjuk.
Sport

Lépj ki a komfortzónádból! - Vitalitástippek Csillától

Te mit szoktál tenni azért, hogy kikapcsolj a napi mókuskerékből, megszabadulj a rád telepedő stressztől, feltöltődj, jobb kedvre derülj, kiegyensúlyozottabbá válj?
Ideális étrend – van egyáltalán ilyen? Így érdemes táplálkozni a különböző életszakaszokban és a várandósság ideje alatt

Ideális étrend – van egyáltalán ilyen? Így érdemes táplálkozni a különböző életszakaszokban és a várandósság ideje alatt

A több hónapos bezártság után végre egyre több helyre tudunk kimozdulni, ezzel együtt pedig sokunkban felmerül az életmódváltás igénye is. Bár mindenhol folyamatosan azt halljuk, hogy törekedjünk az „ideális tápanyagbevitelre”, ennek meghatározása nem is annyira egyszerű, mint ahogy elsőre gondolnánk.
Ugrás az oldal tetejére