Jelenlegi hely

Sokan használják rosszul a naptejet. Így kenjük be jól a gyereket!

Hívhatjuk akár napvédő paradoxonnak is: sokan gondolják tévesen azt, hogy a fényvédő krémen lévő magas faktorszám avagy SPF-szám nagyobb védelmet nyújt. Pedig könnyen lehet, hogy az ilyen naptejek, ha rosszul használjuk, csak növelik a napkárosodás esélyét. A Tudatos Vásárlók Egyesülete összeszedte, hol lehet hibázni a napvédelemben, mire figyeljünk, ha gyerekeket akarunk védeni a káros sugárzástól. Ingyenesen elérhető tesztjükben a legjobb gyerek naptejeket ajánlják.

A magas SPF-értékű, nagyjából 50-es vagy annál magasabb faktorszámú fényvédő krémek használata a legyőzhetetlenség hamis érzetét keltheti, és arra késztetheti az embert, hogy tovább maradjunk a napon anélkül, hogy újra bekennénk magunkat – figyelmeztetnek a Tudatos Vásárlók. Számos vizsgálat alátámasztja: függetlenül attól, hogy milyen fényvédő faktorszámot használnak az emberek, két klasszikus hibát rendszeresen elkövetünk:

  1. kevesebb naptejet használnak, mint amennyi az optimális védelemhez szükséges (legyen az krém, spray vagy stift),
  2. nem használják őket elég gyakran újra.

A naptej a napvédelem második védelmi vonala

Ahogy dr. Lengyel Boglárka részletesen összefoglalta, a naptejek hatékony használatának egyetlen és legjobb módja, ha a fényvédőket, naptejeket, krémeket a napvédelem kiegészítő eszközének tekintjük. A legbiztosabb napvédelmet valójában nem a naptej, hanem elsősorban más megoldások biztosítják:

  • tűző napra ne menjünk 11 és 15 óra között, ezen felül fontos az
  • árnyék,
  • kalap,
  • napszemüveg,
  • ruházat.

Mit kell betartanunk, ha babával megyünk nyaralni? A legfontosabb szabály kisgyermekeknél, hogy 1 éves korig nem ajánlott semmiféle krémet, habot, naptejet kenni a csecsemők bőrére, náluk kizárólag az első védelmi vonal jöhet szóba.
Mire figyeljünk nyaraláskor - Babaápolás természetesen cikk: ITT

Mennyiség és gyakoriság

Azt is fontos tudnunk, hogy az alkalmazás mennyisége és gyakorisága szinte többet számít, mint a fatorszám. Ez annyit jelent, hogy a gyakorlatban egy SPF 15-ös krém, amelyet kellő mennyiségben és gyakran használunk gyermekünkre vagy magunkra, jobban véd, mint egy SPF 50+-os krém, amelyet naponta egyszer kenünk föl.

A gyermekek számára forgalmazott legjobb fényvédők

Tudatos Vásárlók legfrissebb gyerek naptej tesztjében is 50-es és 50+-os naptejek szerepelnek.

Az 50-es és 50+ védelmi faktorúgyermekeknek szánt fényvédő termékek tesztjében azt ellenőrizték, hogy a csomagoláson hirdetett módon, megfelelően védik-e a gyermekek bőrét; önkéntesek segítségével értékelték, milyen jól használhatók a gyakorlatban; megnézték, tartalmaznak-e nemkívánatos anyagokat. Vizsgálták környezeti hatásukat is, és ellenőrizték a termékek címkéjén található információtartalmat. Így állt össze a végleges sorrend.

Mikor kell fényvédő krémet használni és újra használni?

De mit is jelent pontosan a "bőségesen" és a "gyakran", amikor a naptejről van szó?

A legjobb, ha a naptejet még a szabadban való tartózkodás előtt - legalább 15-20 perccel a napozás előtt alkalmazzuk, mert a leghatékonyabb hatás eléréséhez időre van szüksége ahhoz, hogy beszívódjon. Ez a szabály attól függetlenül érvényes, hogy milyen típusú fényvédőt használunk, legyen az kémiai, ásványi vagy kombinált készítmény. Az újbóli bekenést vízben tartózkodás, izzadással járó tevékenység vagy egy-két óra elteltével kell elvégezni attól függően, hogy melyik következik be előbb.

Ha azonban kint vagyunk, a gyerek után kell futkározni a strandon, vízparton, vagy sportolunk, nehéz lehet észben tartani és betartani a fényvédő krém újbóli felvitelét. Ha egyszerűbb módszerre van szükségünk ahhoz, hogy ne felejtsük el újra bekenni magunkat és a gyereket, íme egy bár nem tökéletes, de viszonylag jól működő kétlépcsős terv:

  1. Az első réteget 15-20 perccel a napozás előtt vigyük fel.
  2. A második réteget a napozás utáni első órában vigyük fel. (Beállíthatunk egy időzítőt a telefonon, hogy emlékeztessen az újbóli felvitelre).

Mennyi fényvédő kell és hova?

Mennyi naptej, krém kell ahhoz, hogy a legtöbb felnőtt testét megfelelően fedje? Nagyjából 2 evőkanálnyi, gyereknél ez természetesen kevesebb. Ez a mennyiség magába foglalja az arcra felvitt fedettséget is. Ami a fényvédelmet illeti, a "hagyományos" fényvédők és az arcvédő fényvédők ugyanazok, ha az arcot külön fényvédő krémmel kenjük be, negyed ekkora mennyiség elegendő az arcra, a nyakra és a fülekre.

És mi a helyzet a nehezen elérhető helyekkel? Ez egy régimódi tanács, de igaz: ha valaki más keni be a hátunkat naptejjel, az jelentősen jobb védelmet nyújt, mintha magunk próbáljuk elérni az elérhetetlen helyeket, például a hátunk közepét. Talán meglepő, de egy tanulmány szerint a test azon részei, amelyek jellemzően a legrosszabb fényvédő védelmet kapják, a fülek és a lábfej, tehát ne feledkezzünk meg róluk sem, különben fájdalmasan pirosra sülnek!

Amit a naptej felviteléről tudni kell a gyerekeknél

Kevés olyan frusztráló szülői feladat van, mint amikor egy olyan gyereket próbálunk bekenni naptejjel, aki semmi mást nem akar, mint azonnal kiszabadulni a markunkból és berohanni a vízbe. Itt jegyezzük meg azt is, hogy bár csábító lehet a permetszerű, spray csomagolású fényvédő krémek használata, ezt sem a hatékonyság sem pedig a biztonság miatt nem ajánljuk. Ráadásul, a folyamatos permetezéssel sokkal nehezebb felmérni, hogy mennyi naptejet vittünk fel.

Ha mégis a spray-t választjuk, a megfelelő fényvédelem elérése érdekében szélcsendes, de jól szellőző helyen permetezzük. Azt javasoljuk, hogy először fújjuk a terméket a tenyerünkbe, majd kenjük be magunkat vele – így elkerülhető a pazarlás és a szemmel való érintkezés.

Szintén fontos: A fényvédő krémet a befújás után azonnal és határozottan kenjük szét, még akkor is, ha a reklámok szerint nem szükséges.

Ha a gyerek már elég idős ahhoz, hogy maga kenje be magát naptejjel, tartsuk szem előtt: Egy 5 és 12 év közötti gyermek bevonásával készült tanulmány szerint a gyerekek nagyobb valószínűséggel visznek fel több fényvédő krémet, ha pumpával adagolták a terméket, mintha egy tubusból nyomnák ki.

Napvédelem egész évben

Egészségük és jólétük érdekében a kicsiknek egész évben szükségük van napvédelemre, nem csak nyáron. Törekedjünk a fent említett első védelmi vonal használatára, és ezen felül váljon szokássá, hogy gyermekei 30 és 50 közötti fényvédő faktorszámú naptejet viselnek, amikor a szabadban tartózkodnak, függetlenül az évszaktól – ajánlják a Tudatos Vásárlók. A gyermekek számára forgalmazott legjobb fényvédők értékelését legfrissebb ingyenes tesztjükben láthatjuk.
https://tesztek.tudatosvasarlo.hu/gyereknaptejek/

További információkért keressen minket a tve@tve.hu címen.

Szponzorált tartalom

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére