Jelenlegi hely

Ismerd, szeresd, támogasd! – Megjelent az Apakulcs

Mi a nyitja az apaságnak? Hogyan kapcsolódjunk a gyermekünkhöz? Az Apakulcs című kötet egy bátorító "receptkönyv", finom humorral fűszerezve, sok életből vett példával, tesztekkel együtt segít a jobb apává válásban, beavat a kapcsolódás művészetébe. "Férfias" olvasmány: bátor, lényegretörő és logikus. Nyerd meg a Harmat Kiadó újdonságát nálunk!

A szerző szerint ha egyetlen szóban szeretnénk összefoglalni az apaság lényegét, az a kapcsolódás. Süveges Gergő, aki férj, apa, újságíró, tanár, coach, kommunikációs tréner, tanácsadó – ebben a sorrendben – az apákat megismerve, velük beszélgetve jutott arra a következtetésre, hogy a kapcsolódásnak alapvetően három kulcsa van: kapcsolódás a tudásban, kapcsolódás a jóakaratban, kapcsolódás a szövetségben. Szerinte az apák többsége ösztönösen alkalmazza is ezeket a kulcsokat, de ez nem minden helyzetben elég.

A három apakulcs

Mindhárom apakulcshoz bemutat valós apás élethelyzeteket – kisbabáktól a kamaszokig – és négy-négy kihívást, feladatot is javasol, amelyek segítenek praktikusan használni a kulcsokat. A fejezetek végén pontokba szedve összefoglalja a legfontosabb szempontokat.

A tudás kulcsának hívószava: ismerd!
A jóakarat kulcsának hívószava: szeresd!
A szövetség kulcsának hívószava: támogasd!

A legelső a tudás kulcsa, hiszen ahhoz, hogy kapcsolódni tudjuk, ismernünk kell egymást. Arra bátorít, hogy az apák ismerjék meg a gyermeküket: mit szeret, minek örül, mitől fél, mi fontos neki. Az apák hagyják, hogy a gyerek is megismerje őt, legyen érdeklődő, megközelíthető, megajándékozható. 

Nem elég ismerni, szeretni is akarom a gyerekemet. A jóakarat kulcsa a helyes szeretetre tanít, ami sokkal több, mint érzelem. A kitartó szeretet sok tudatos döntés eredménye lehet. Kihívások: az elérhető-, a gyengéd-, a veszíteni is tudó-, és a bocsánatkérő apa.

A szövetség kulcsa teljessé teszi a képet, támogatja a gyerekét, keresi annak a lehetőségét, hogy segítse, megerősítse, felkészítse őt. Segít a fejlődésben, hogy ki tudja bontakoztatni a képességeit. Kihívások: a társul hívó apa, az elismerő apa, az ösztönző apa és a jelen lévő apa.

A három apakulcs egymásra épül, másrészt kölcsönösen feltételezi és kiegészíti egymást. "Amikor egy apa helyesen fejezi ki a támogatását a gyermeke iránt, valójában mindhárom apakulcsot használja. Kimondatlanul efféle üzeneteket küld számára: tudom, hogy mi tenne boldoggá, ismerem az érzéseidet (tudás kulcsa); örülök neked, szeretek veled együtt lenni, értékesnek tartalak (jóakarat kulcsa); bátorítalak, itt vagyok veled, nem hagylak egyedül (szövetség kulcsa)."

Minden apának, minden élethelyzetben

Az apák élethelyzete sokféle, a könyv foglalkozik az egyedülálló, a házasságban és a mozaikcsaládban élő apákkal is. Arra bátorít, hogy fedezzük fel a saját lehetőségeinket, örüljünk annak az időnek, amit együtt tölthetünk és ezeket próbáljuk kicsit tudatosabban megélni.

Olyan alapelveket fogalmaz meg, amelyekhez érdemes összehasonlítani a saját tapasztalatainkat. A kötetben Apakulcs-teszteket is találunk, ezek (apaként) tükröket tartanak elénk, segítenek felismerni, hol tartunk most, honnan is indulunk.

„Nem az a kérdés, hogyan legyünk jó apák, hanem hogyan lehetünk ma picivel jobbak, mint tegnap voltunk.”

A leghosszabb út is az első lépéssel kezdődik...  Ez a logikusan felépített, olvasmányos és derűs könyv motivál az elindulásra és végigkísér a jobb apává válás útján.

"Ha a gyerek emlékezni fog az apjára, akkor valószínűleg a vele való kapcsolódásra fog emlékezni. Nem az autójára, hanem arra, hogy együtt beültek, apja ölébe vette, ő kormányzott, majdnem nekimentek a fának, de nagyot nevettek a végén. Nem a ruhamárkájára, hanem az illatára, amelyet mélyen beszívott, amikor a padlón birkóztak. Nem az ebédre, hanem az asztal fölötti összenevetésekre. Mert a kapcsolódásainkban élünk tovább."

Hiszen az számít, hogy milyen élményeink vannak egymással és egymásról. A szerző szerint aki kézbe veszi az apakulcsokat bemutató könyvet, az rossz apa nem lehet. Már csak az szükséges, hogy találjuk meg a kulcsokat a gyerkekükhöz és naponta használjuk is!

Örömteli kapcsolódást!

További információ és Apakulcs-tesztek

Süveges Gergő: Apakulcs, Harmat Kiadó, 2021

Halász Kinga
- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Minden gyereknek jár a mese

Minden gyereknek jár a mese

...a lét nagy kérdéseire sokszor találhatunk válaszokat gyógyító, segítő, terápiás mesékben is. A mese tehát nagyon fontos szerepet játszik az életünkben: adjuk meg a módját a gyerekkori mesélésnek és engedjük, hogy felnőttként is elkísérjen bennünket a varázsa, ameddig csak lehet. Pszichológus szakértő gyűjti csokorba gondolatait arról, hogy miért meséljünk, mikor milyen mesére lehet szüksége a gyerekeknek, oviskortól kamaszkorig egyaránt.
Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Hogyan neveljünk magabiztosabb gyerekeket? - 10 hasznos lépés

Gyorsan változó világunkban, ahol a gyerekekre nap mint nap számos kihívás vár és könnyen elfoghatja őket a bizonytalanság érzése, az önbizalom az egyik legnagyobb ajándék, amit egy szülő adhat.
Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Kapcsoljunk ki: a feltöltődést elősegítő tippek kamaszokkal!

Itt a tavasz, vele együtt az egyre több időt is töltünk a szabadban.  Szülőként komoly kihívás, hogy a kamasz gyerkőcök is valóban élvezzék a kinti tartózkodást, és ne állandóan a mobiljukat akarják nyomogatni.
Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Aludj jól: tippek a pihentető alváshoz!

Az alvás kulcsfontosságú a test-lelki egészségünk szempontjából. Mégis sokan úgy vélik, hogy nincs szükségük túl sok alvásra.
Ugrás az oldal tetejére