Jelenlegi hely

A te gyereked elmenne egy idegennel? – 7 tipp a biztonságért

Emlékszel arra a videóra, amiben egy fiatal férfi az anyák engedélyével odament a gyerekekhez a játszótéren és egy aranyos kiskutyával elcsalta őket? A kísérlet eredménye megdöbbentő volt! De hogyan tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy minden helyzetben helyesen döntsenek?

Szülők milliói látták ezt a "társadalmi kísérletet", amiben azt vizsgálták, hogy a gyerekek szóba állnának, sőt hazamennének-e egy vadidegennel a játszótérről. A szülők biztosak voltak benne, hogy csemetéjük nem tenne ilyesmit, azután maguk is meglepődtek, hogy mégis megteszik. A kedves ismeretlen megengedte, hogy a gyerkőc játsszon a kutyával, majd megkérdezte: "Még több ilyen aranyos kiskutyám van, eljössz megnézni?" Ezután kézen fogva elsétáltak.

 

A legtöbb szülő megtanítja a gyerekének, hogy nem szabad idegenekkel szóba állni. Sem elmenni velük bárhová. Akármit is ígérnek, vagy mondanak.

De mit jelent az "idegen" fogalma? A régen látott rokon idegen, de az eladó néni a boltban ismerős? A rossz emberek sokszor kedvesek, barátságosak, nem úgy néznek ki, mint a gonosz mesehősök. Néhány egyszerű szabály segít:

Megkérdezem anyukámat!

Ha ismeretlen felnőtt beszélgetne veled, előtte kérdezd meg anyát/apát/nagyit vagy aki rád vigyáz éppen.

Ne fogadj el semmit!

Az első pont lép életbe, mielőtt bárkitől bármit elfogadnál a szüleiden, nagyszülőkön, óvónénin, tanító nénin kívül. Akkor se fogadd el, ha érdekes ajándék, csoki, cukorka, játék vagy bármi más.

Csak olyan messze mehetsz, ahol még látsz engem!

A parkban, játszótéren, utcán mindig tartsuk szemmel a gyerekünket, őt is erre kérjük, hogy a látóterünkben maradjon. Sose hagyjuk egyedül!

Ne írd ki a nevedet!

Az utcán jól látható, kívül hordott tárgyakra (táska, sapka, kabát, karkötő, kitűző) ne írjuk rá a gyerek nevét, mert ha valaki néven szólítja, azt hiheti, hogy ismerősről van szó, könnyebben megbízik benne.

Ha elvesznél, keress egy…

Megbízható embert. De ki legyen az? A boltban, épületben az ott dolgozó portást, biztonsági őrt vagy pénztárost, eladót. Az utcán rendőrt, ha nincs a közelben, akkor egy anyukát, aki gyerekkel sétál.

Ne félj elmondani!

Ha olyan dolog történik veled, amit szokatlannak, zavarónak tartasz vagy rossz érzést kelt benned, mondd el otthon.

Nagyobb gyerekeknél

  • Mindig mondd el a szüleidnek, a nagyszüleidnek (vagy akire rábíztak), hogy hová mész, hol fogsz tartózkodni!
  • Ne menj el idegennel, ne szállj be ismeretlen személy autójába!
  • Legyél gyanakvó az idegenekkel szemben! Ne dőlj be, ha ajándékokat, számodra kívánatos dolgokat ígér (pl. mobil, Mp3 lejátszó, játék szoftver stb…)! Alig ismert haverokat, ismerősöket ne vigyél fel a lakásotokba!
  • Ha valami olyan történik a nap folyamán, ami szokatlan, kellemetlen, vagy nem érted, feltétlenül meséld el a szülőknek, vagy annak a felnőttnek, akivel vagy! Ne maradjanak benned megválaszolatlan kérdések, érthetetlen gondolatok.

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére