Jelenlegi hely

Pajzsmirigybetegség a várandósság alatt?

A pajzsmirigy autoimmun gyulladása a magyar lakosság 10 százalékát érinti, főként a nőket. A betegség kezelése nagyon fontos, kiváltképpen, ha a várandósság alatt jelentkezik. A túl- vagy alulműködés ugyanis veszélyt jelenthet a magzat számára -írja a csalad.hu

A pajzsmirigy és a jód

A nyak elülső részén, a légcső előtt elhelyezkedő pajzsmirigy felelős az anyagcseréért, vagyis azért, hogy a szervezet milyen gyorsan hasznosítja és tárolja a táplálékkal bevitt energiát. A pajzsmirigy hormonok elősegítik testünk növekedését, de fontos szerepük van a központi idegrendszer fejlődésében és a szellemi fejlődésben. Ebből következik, hogy a pajzsmirigy működésének károsodása rontja a testi és lelki életfolyamatokat, míg a fokozott működése felgyorsítja azokat. A pajzsmirigy egészséges működéséhez szükséges a jód. A pajzsmirigy gyűjti össze a táplálékkal a szervezetbe kerülő jódot és feldolgozza azt pajzsmirigy hormonná. A pajzsmirigy hormon felhasználása után a jód egy része visszatér a pajzsmirigybe és ott további pajzsmirigy hormonná alakulva újrahasznosul. Alapesetben a pajzsmirigy nem látható és csak alig tapintható, de ha betegség áll fenn, a mirigyek megduzzadnak. A tünetek jelentkezhetnek a várandósság alatt is, s akadályozhatják a magzat egészséges fejlődését.

A pajzsmirigy alulműködése

A pajzsmirigy lecsökkent működése okozza a hypothyreosis elnevezésű betegséget. Ha ez már a várandósság előtt fennáll, akkor csökkenti a teherbeesés esélyét. A betegség legtöbbször pajzsmirigy-műtét után alakul ki, vagy a pajzsmirigy krónikus gyulladásával. Az autoimmun gyulladás – amely gyakran a pajzsmirigy fájdalmatlan megnagyobbodásával vagy toroktáji gombócérzéssel kezdődik – okozhat meddőséget és korai vetélést, ezért fontos a mielőbbi vizsgálat (még a teherbe esés előtt) és a betegség korai felfedezése, kezelése. Ezek hiányában a magzat idegrendszeri fejlődése károsodhat, a szülés kockázattal járhat, a gyerek alacsony súllyal születhet, az anyánál pedig károsodhatnak a mellékvesék, a mellékpajzsmirigy és cukorbetegség is kialakulhat.

Vérvétellel kimutatható a pajzsmirigy rendellenes működése. De mivel ez nem kötelező vizsgálat a várandósság során, egy-egy orvos csak akkor gondol a betegségre, ha az indokolatlan hízással, fáradékonysággal, a hideg elviselhetetlenségének érzésével, aluszékonysággal, szorulással, vizelet-visszatartással, és a bőr kiszáradásával jár. Pedig a kezelés egyszerűnek tűnhet: a várandós nő pajzsmirigy hormont kap, így a pótlással a magzat növekedése károsodás nélkül folytatódhat.

A pajzsmirigy túlműködése

A pajzsmirigy túlzott működése is gondot okozhat, hyperthyreosist idézhet elő. Leggyakoribb formája a Graves-Basedow kór, a göbös golyva.Ez a szakemberek szerint ezer várandósból mindössze kettőt érint. Ilyenkor duplájára nő a szövődmények előfordulási gyakorisága az átlaghoz képest. A betegségben szenvedő anyáknál magas vérnyomás, szívproblémák léphetnek fel, a  magzat pedig az átlagosnál jóval kisebb súllyal születik, és ebben az esetben is megnő a koraszülés, valamint a vetélés kockázata.

A pajzsmirigy túlműködésére utalhat a hirtelen testsúlycsökkenés, szapora szívverés, izzadékonyság, lábszáron vizes duzzanat, hasmenés, rossz hőtűrő képesség, fáradékonyság, nyugtalanság, hőemelkedés, hajhullás, kidülledő szemek. Vérvétellel, egyes hormonok vizsgálatával kimutatható a betegség. Aki ebben szenved, annak gyógyszeres terápiát javasolnak (ez a magzat pajzsmirigy zavaraira is hatékony segítség), vagy műtétet a várandósság második és harmadik trimeszterének határán.

Sokan veszélyeztetettek

A fokozott rizikójú csoportba tartoznak azok, akiket már kezeltek pajzsmirigy betegség miatt, esetleg más autoimmun betegségük is van, akiknek a családjában előfordult pajzsmirigy betegség, volt vetélésük, koraszülésük, akiknél diagnosztizáltak golyvát, vagy  vérükben kimutatták a pajzsmirigy elleni antitesteket, esetleg valaha a nyakát valamilyen okból besugarazták.

A betegség megelőzése

A magzat pajzsmirigye az első három hónapban fejlődik ki, így a baba addig teljesen az édesanya hormontermelésére van utalva. Ezért a szülő pajzsmirigy-termelődésének fokozódása ebben az időszakban természetes, de csak a szakirodalomban meghatározott szintig. A pontos értékek meghatározásához szükséges a vérvizsgálat (ezt érdemes elvégezni még a családtervezés előtt), és fontos a megelőzéshez az első trimeszterben az egészséges várandósoknál a 250-300 mikrogramm jódbevitel naponta. Akiknél felmerül a betegség gyanúja, vagy már meg is történt a gyógyszeres kúra, érdemes 6-8 hetente a pajzsmirigy-szintet ellenőrizni, sőt, az utóvizsgálatok is nélkülözhetetlenek, ugyanis 2-4 héttel a szülés után az esetek 8-18 százalékában pajzsmirigy gyulladás alakul ki, melyet szintén kezelni kell.

Forrás: csalad.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére