Jelenlegi hely

“Úgy szeretlek, ahogyan az emberek a sót!”

Ki ne ismerné a híres magyar népmesét a sóról. Tanulságos és egyben komoly igazságra mutat rá a történet: az embernek egyszerűen lételeme a só. Nemcsak mint táplálék, de mint természetes külső - belső orvosság. Na, persze nem mindegy milyen sóról beszélünk, ahogyan az sem, milyen formában juttatjuk el szervezetünkhöz. A jó minőségű, természetben megtalálható só az egyik leghatékonyabb ősi gyógymód többek között a különböző légúti megbetegedések esetén is. 

A só és a sóterápia csodás hatásai a szervezetre

Februárban tele az orvosi váró betegekkel. Köhögünk, prüszkölünk, várjuk, hogy sorra kerüljünk és kapjunk valami szert, amitől talán jobb lesz a közérzetünk és végre tudunk levegőt venni az orrunkon is. Közben mindennél jobban várjuk a tavaszt. Illetve várják. Azok, akik nem allergiások, hisz rájuk márciustól újabb küzdelmes hónapok várnak. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy ma már nem kötelező beletörődnünk ebbe az ördögi körbe. Vannak olyan természetes gyógymódok, amelyekkel sokat segíthetünk szervezetünkön. Ilyen többek között a sóterápia.

Mi is az a sóterápia?

Egyre többször találkozunk a sóbarlang, sószoba, sóterem, sókamra esetleg a sókuckó kifejezésekkel. Közös ezekben, hogy valamennyi a só külsőleges, terápiás célú felhasználására kialakított helyiség.  A sóterápia két fajtáját különböztetjük meg: a nedves és a száraz sóterápiát. A kettő közti lényegi különbség az, hogy míg a száraz sóterápiánál nem párologtatják a sót, tehát nem kötik vízhez, addig a nedves sóterápiánál épp ellenkezőleg, a sót nedves közegben párologtatják. Hogy melyik a jobb? Attól függ. Mindkettő légúttisztító hatású. A nedves sóterápiánál a vízhez kötött só nagy része megtapad a felső légútak nyálkahártyáján, így csak kisebb mértékben jut el a tüdőbe. A száraz sóterápiánál ezzel szemben nincs ez a megtapadás, így a tüdő távolabbi részeihez, a hörgőkhöz is hatékonyabban eljuthat a kezelés.

 

 

Hogyan működik?

A működési mechanizmus egyszerű: a sós levegőben lévő negatív töltésű sókristályrészecskék megtapadnak a tüdőben, magához vonzzák és megkötik a pozitív töltésű porszemcséket, baktériumokat és allergéneket, majd feloldódva megsemmisítik azokat. A felköhögött váladék révén tisztul a tüdő, a hörgők és a légútak egyaránt. 

No, de milyen só?

“Magyarországon sajnos nincsenek természetes sóbarlangok.” - mondja Bíró Csilla, a Sóterápium ügyvezetője. “Úgyhogy mi például egészen Pakisztánig mentünk, és a világ egyik legnagyobb sóbányája, a pakisztáni Punjab tartományban található sóbányából szereztük be sóbarlangunk 15 tonnányi sótégláját, sószikláját és sógranulátumát. Számomra ez jelenti a garanciát arra, hogy valóban a Himalája tiszta levegőjében gyógyulhasson természetes módon, gyógyszerek és mellékhatások nélkül az, aki nálunk keres terápiát.” - teszi hozzá az ügyvezető.

Milyen panaszok esetén ajánlott?

- légúti megbetegedések: asztma, köhögés, krupp, szénanátha, légcsőhurut, hörghurut

- gyulladásos panaszok: arcüreg- és középfüllgyulladás, hangszálgyulladás, megfázás

- dohányzás okozta légzőszervi panaszok

- immunrendszer erősítés

- depresszió, stressz, kimerültség

- bőrproblémák kezelésére: ekcéma pikkelysömör, egyéb allergiás eredetű bőrproblémák 

- koncentrációs zavar, alvászavar, fáradékonyság

- öregedési folyamatok lassítására

- mozgásszervi panaszok enyhítésére

Mire használható még a himalájai só?

- Szájhigiénia: sóoldatként szájvízként is lehet használni, megakadályozza a fogínyvérzést és segít a rossz leheleten is.

- Menstruációs panaszok: menstruációs görcsök esetén sokat enyhíthetünk a fájdalmon meleg sópárna segítségével.

- Lábgomba: sóoldatba áztatva.

- Bőrápolás: A sóoldatos arcmosás csökkenti a pattanásokat, aknékat, nyugtatja és tisztítja a bőrt.

- Arc- vagy testradírként is használható a sószappan.

- Torokfájás: nagyanyáink még ismerték ezt az egyszerű és természetes megoldást, használjuk mi is: torokfájás esetén sós, meleg vízzel gargarizáljuk.

Milyen korosztálynak javasolt?

“Korhatár nincs. Gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt alkalmazható alternatív gyógymód a sóterápia. Viszont vannak olyan tünetek és állapotok, amikor nem javasoljuk a sóbarlang látogatását. Ilyen páldául a heveny lázzal járó megbetegedések, fertőző betegségek, nyílt sebek megléte, kezeletlen magas vérnyomás, vagy súlyos szívelégtelenség és epilepsziás betegség esetén.” - mondja a vezető.    

Van tehát kiút. Megelőzéssel, immunerősítéssel és olyan, a gyógyszeres kezelést kiegészítő és/vagy akár helyettesítő módszerekkel, mint a sóterápia kitörhetünk a megfázás-betegség-allergia-letargia ördögi köréből.

Forrás és fotó: www.soterapium.hu
Szerző: Vági-Tóth Lilla - Budapestimami

 

 

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére