Jelenlegi hely

A méret a lényeg – a pelenkánál is?

Mielőtt megszületik az első gyermek, azt sem tudja a leendő anya, hogy milyen pelenkát vegyen neki. Később bőven lesz alkalma a pelenkák világába beletanulni: addig, amíg szobatisztává nem válik egy gyermek, átlagosan 5000-szer kell bepelenkázni, ami profi kezekben is legalább 200 órát vesz igénybe.

A kórházba szülni induló kismama csomagjában – a kórházak, klinikák igényei szerint – szinte mindig kell lenni egy csomag pelenkának is, amit a kórházban eltöltött napok alatt adnak a gyermekre. Ezért célszerű, ha már a szülés tervezett időpontja előtt pár héttel vesz a kismama egy csomag újszülötteknek való pelenkát, aminek a csomagolásán sokszor csak a „Newborn” = újszülött felirat szerepel. Az újszülötteknek szánt pelenkákon általában a kicsiknek passzoló 2-4 kg testtömeg tartomány van megadva.
 

A pelenkákon feltüntetett testtömeg-tartomány csak irányadó

Ha a baba kinövi az újszülött-pelenkát, akkor pelenkamárkáktól függően változnak a nagyobb méretű pelenkák testtömeg-tartományai. Ezek azonban csak irányadók! Nem szabad túlságosan komolyan venni a megadott kg-értékeket, hiszen a gyermek testfelépítése, kora, mozgásaktivitása, a széklet mennyisége és állaga mind-mind befolyásolhatják azt, hogy pl. egy 7 kg-os csecsemőnél érdemes-e már olyan pelenkára váltani, ami „papírforma szerint” csak a 9 kg fölötti csecsemőknek való. Ha az éjszakát nem bírja ki egy pelenkával a csecsemő, ha kiszivárog, kifolyik a széklet vagy a vizelet a pelenkából, és ez többször előfordul, akkor mindenképpen váltani kell. Nemcsak az adott pelenkát egy tisztára, hanem gondolni kell a méret, de esetleg a márka lecserélésére is.
 

Próbáljunk ki többféle pelenkát

  • Márkáktól függően, vagy márkákon belül típusonként is eltérő a pelenkák nedvszívó képessége, a derékhoz, illetve hashoz való illeszkedése, a felületének a puhasága, az oldalának a gumírozottsága, a szélek fodrozottsága stb.
  • Éjszakára és nappalra eltérő típusú pelenkák használhatók. Célszerű éjjelre erősebb nedvszívó képességű pelenkába tenni a gyereket.
  • Egy gyermekére odafigyelő anyuka észreveszi, ha a gyermeke nem elégedett a pelenkával. A pelenkák közötti válogatásban segítenek azok a pelenka termékminták, amiket a kórházban/klinikákon, esetleg a védőnőtől vagy a gyártó cégektől kap az anyuka. Egy-egy darab kipróbálása után meg lehet győződni arról, hogy erre van-e szüksége a babának és a mamának.

 

Dr. Budai Marianna
szakgyógyszerész

Forrás: bebikkicsikesnagyok.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Reggeli őrület és egy kis segítség, hogy mindenki számára élhető legyen

Igyekezz már, hol a cipőd, el fogunk késni, miért most jut eszedbe, hogy pisilni kell, jajj kell az úszás cucc, megőőőőrülöööök hogy minden reggel ez megy! Na tegye a szívére a kezét, akinél még nem hangzottak el ezek vagy ennél változatosabb, neaggyisten cifrább napindító mondatok. Ugyhogy ugye? Szerintem bátran és általánosan kijelenthetjük: a reggeli készülődés, és intézménybe-munkahelyre kerülés a nap egyik legstresszesebb része – minden résztvevőnek! No de, tudjuk-e hogy miért? Kis-Kovácsné Vancsa Barbi írása.
Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Ne vágj füvet májusban, adj teret a beporzóknak!

Itt a Vágatlan Május! Na ez igazán tetszeni fog a családnak, akárki is vágja a füvet nálatok! A nemzetközi kezdeményezés még 2019-ben Angliából indult, célja, hogy felhívja a beporzóbarát kertek jelentőségére a figyelmet.
Az Édesanya teremtése

Az Édesanya teremtése

Azt tudjuk, hogy 6 pár keze és 3 pár szeme van, gyógyítani is tud, de ki teremtette a könnycseppet?
Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Az anyák napja margójára - "Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy…"

Szia Anya! Visszahívla… de, persze, hogy fontos vagy… tudom, hogy ebben a hónapban még nem hívtalak, de még csak elseje van. Nem azért akarom letenni, mert már legszívesebben a temetőben tudnálak.
Ugrás az oldal tetejére