Jelenlegi hely

Programozás alapjai - egyszerűbb, mint gondolnád!

Érdekli gyermekedet a számítógép, az okostelefon és a digitális világ? Hasznos hobbit keresel számára, amelyből akár stabil, sikeres karriert is építhet? Ha ezekre a kérdésekre igen a válaszod, akkor talán már te is elgondolkodtál rajta, hogy a programozás alapjainak elsajátítása jó választás lehet számára. A tévhitekkel ellentétben a programozás alapjai egyáltalán nem haladják meg az iskoláskorú gyermekek képességeit, és számos hozzáadott értéket biztosítanak számukra. Ha szeretnéd bevezetni gyermeked a programozás világába, de nem tudod hol kezdd, akkor ez a cikk pont neked szól. Íme 5 tipp, amellyel segítheted őt:


Kép forrása: Freepik

1. Beszélgessetek a programozás alapjairól a gyermeked szintjének megfelelően

Mielőtt a lurkó elkezdi a programozás alapjait, érdemes elmagyarázni neki néhány dolgot az ő szintjének megfelelően és felkelteni az érdeklődését, hogy motiváltan vágjon bele az új ismeretanyag elsajátításába. Fontos, hogy beszélgessetek a programozási nyelvekről és a kódokról: az emberekhez hasonlóan a számítógépeknek is különböző nyelveik vannak a kommunikációhoz. Ahogy az emberek egy vagy több nyelvet megtanulnak, úgy egy vagy több számítógépes nyelvet is elsajátíthatnak. A számítógépeknek kódokkal lehet utasításokat adni, minden kód egy lépést, egy végrehajtandó feladatot jelent a gép számára. A legnépszerűbb programozási nyelvek közé tartoznak a Java, a JavaScript, a Python és a Scratch.

2. Videók a programozás alapjairól

Ha a beszélgetésetek a programozás alapjairól felkeltette gyermeked érdeklődését, érdemes megnézni néhány online oktatóvideót és információs anyagot arról, hogy mit is jelent a digitális írástudás és a programozás. Így gyermeked saját szemével láthatja, hogy mi mindent kezdhet majd elsajátított tudásával. 

3. Táborok, workshop-ok, szakkörök

Ma már számos intézmény szervez olyan rendezvényt és csoportos tevékenységet, ahol a diákok belekóstolhatnak a programozás alapjaiba. Az ezeken való részvétel remek lehetőséget biztosít rá, hogy gyermeked az új tudás mellett sikerélményt és magabiztosságot szerezzen, amely megalapozza a későbbi érdeklődését és motivációját a programozást illetően. Új barátokat szerezhet akik hasonló érdeklődési körrel rendelkeznek, sőt fejleszheti kreativitását és analitikus képességeit is.


Kép forrása: Freepik

4. Programozás alapjai kurzus gyerekeknek

A legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a programozás alapjai elsajátításának a kifejezetten a gyermekek tudásszintjére és korosztályi igényeire szabott kurzusok. Ezeket a tanfolyamokat digitális előkészítő kurzusoknak nevezik és bármilyen előképzettség vagy tapasztalat nélkül, akár már másodikos korban elkezdhetők. Ezek a kurzusok lépésről-lépésre vezetik be gyermekedet a digitális írástudás, valamint a programozás alapjainak világába. Szakképzett oktatók segítségével, korabeli diákokkal együtt szerezhet magabiztos tudást és tapasztalatot, amelyre később bátran építheti programozói tanulmányait és ambícióit. 

5. Tanulás és fejlődés akár otthonról is

A mai digitális technológiának köszönhetően gyermeked akár az otthon kényelméből is tanulhat és fejlesztheti tudását. Az online programozói kurzusok mellett, akár önállóan is tanulhat, megnézheti hogy kódolnak mások, vagy együtt gyakorolhat az osztálytársaival. Mindehhez csupán egy asztali számítógépre vagy laptopra és stabil internetkapcsolatra van szüksége. Ha online tanfolyamon vesz részt, akkor kellhet még egy fejhallgató, mikrofon és egy webkamera is. 

Végszó

A programozás alapjainak elsajátítása számos előnnyel jár gyermeked számára és ahogy a fentiekből láthatod, egyáltalán nem bonyolult. Ha érdeklődik a téma iránt, akkor számos módon gyarapíthatja és építheti tudását, akár otthonról a kanapén ülve is. Ne felejtsd, ami ma egy játékos hobbi, az a jövőben akár jól fizető állás is lehet számára. 

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Anyai bűntudat, meg amit akartok

Van az úgy, hogy a szakember is csetlik-botlik... ;-) Elrontja, elfelejti, elbizonytalanodik, megkérdőjelezi magát, sőt segítséget is kér. Kis-Kovácsné Vancsa Barbara írása.
A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A lelkét is tápláld! – 30 megerősítő szülői mondat

A pozitív megerősítések, dicsérő szavak a felnőtteknek is fontosak, de a gyerekeknek szárnyakat adnak, növelik az önbizalmukat. Néhány egyszerű szó, mondat, amit érdemes kipróbálni. A szokásos kérések, fegyelmezések után íme a pozitív lista:
Színes Állatvilág Rajzpályázat

Színes Állatvilág Rajzpályázat

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 1.Korcsoport: 4 - 12 éves gyerekeknek
Ásd bele magad!

Ásd bele magad!

Pályázat típusa: alkotópályázatBeküldési határidő: 2023. október 15.Korcsoport: 9. - 12. osztályos diákoknak
Ugrás az oldal tetejére