Jelenlegi hely

Lámpák a gyerekszobában – mit válasszunk?

Sok anyuka nem fektet elég figyelmet a gyerekszoba berendezése során a megfelelő világítás kiválasztására. Pedig ez sokkal fontosabb, mint gondolnánk. Lámpát nem csupán esztétikai alapon illik választani, hiszen a csemeténk szobájában uralkodó fényviszonyok akár a csöppség egészségére is kihathatnak.

Esztétika mindenekfelett – vagy mégsem?

Számtalan különféle dizájnos lámpát találhatunk a gyerekszobába, ami rendkívül jól mutathat és a csöppség tetszését is elnyerheti. Azonban sok figurás és díszes lámpa nem tartalmaz megfelelő foglalatot a normális fényviszonyokat biztosító égők számára. Nyilvánvalóan a hagyományos foglalattal ellátott darabok nem tartoznak ide. Ellenben több dizájnos lámpa csupán különféle apró izzók számára megfelelő foglalatot tartalmaz – sokszor pedig nem biztosít lehetőséget, hogy ezekből kellő mennyiséget becsavarjunk. A gyenge fényviszonyok viszont rossz hatással lehetnek gyermekünk szeme világára, a későbbiekben akár komoly látáskárosodást okozva neki ezzel. Tehát az esztétika csak azután lehet tényező, ha az adott lámpa lehetőséget biztosít a megfelelő fényviszonyok létrehozására a gyerekszobában. Mindenképp tartsuk ezt észben, mikor a különféle lámpák között válogatunk.

A megfelelő izzó kiválasztása

Az izzók megválasztása kritikus szerepet tölt be a megfelelő világításhoz. A fényerőn kívül már a színhőmérséklet is kihatással lehet gyermekünk bioritmusára. A mostanság elterjedt hideg színhőmérsékletű, fehér fényű világítások például egyáltalán nem megfelelőek a hálószobába. Ilyen világítás mellett ne csodálkozzunk, ha valahogy sosem jön el a takarodó ideje gyermekünknél. Ez a színhőmérséklet ugyanis kifejezetten élénkítő hatással bír. Ha tehát nyugodt, pihentető alvást szeretnénk gyermekünk számára, akkor jobb elkerülnünk. Ellenben a meleg színhőmérsékletű, sárgás fények relaxáló hatással bírnak. Ez segíthet az elalvásban is, így mindenképp érdemes az ilyen színhőmérsékletű izzók közül válogatnunk. Így elkerülhetjük az éjszakázást, és gyermekünk sokkal jobban kipihenheti magát.

Szponzorált tartalom

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

Könyvajánló kamaszoknak: Holden Rose és a Lapátos fickó

A debreceni Ünnepi Könyvhét valamint új könyvsorozatának első kötetének megjelenése miatt látogatott el Debrecenbe Kovács Attila avagy Holden Rose. Vele beszélgettünk gyerekekről, motívációról, és nem utolsó sorban kamaszoknak szóló 10 pluszos könyvéről, a Lapátos fickóról.
Ti ünneplitek még a pedagógusnapot?

Ugye ti is ünneplitek még a pedagógusnapot?

Idén 70 éve, pontosan 1952 június 7-e óta ünnepeljük Magyarországon június első vasárnapján a Pedagógusnapot. Belépünk az óvoda ajtaján és akár évtizedekig elkísérnek minket, velünk vannak, míg tanulunk. Sőt, sokszor tovább. Köszönjük!
Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Mese csecsemőkortól: napi tizenöt perc felolvasás akár két év előnyt jelenthet?

Tapasztalatok szerint már az anyuka hasában lévő magzatnak is érdemes verseket olvasni. Az itt hallott ritmusokkal, később az adott korosztály számára készült könyvek segítségével akár másfél-két év előnyre is szert tehetnek a gyerekek az iskola első évére kortársaikhoz képest.
Nyáron is tanuljon a gyerek?

Nyáron is tanuljon a gyerek?

Buta kérdés, igaz? Hiszen iskolaidőben sem tanul! Titkos (és aljas de jó szándékkal vezérelt) szülői trükkök, praktikák az észrevétlen nyári tanuláshoz nem csak szülőknek.
Ugrás az oldal tetejére