Kép és szöveg: Pap Zsuzsa
A sütőtökös almás palacsinta készítése
Hozzávalók:
10 – 16 palacsintához
- 25 dkg liszt
- 2.5 dl tej (lehet 1,5 dl tej és 1 dl szódavíz) – lehet, hogy csak kevesebb kell)
- 2 tojás
- csipet só
- 2 evőkanál sütőtök püré
- 1 db nagyobb alma (meghámozva, lereszelve)
- olaj
Megjegyzés:
Sütőtök pürét úgy tudsz készíteni, hogy a sült sütőtök belsejét kikaparod, pépesíted. Célszerű sütőtök sütés után készíteni, hiszen nagyon kevés kell belőle.
Elkészítés:
- 1 dl tejet összekeversz a 2 tojással, 25 dkg liszttel, csipet sóval. Ha már csomómentes, hozzákevered a sütőtök pürét, maradék tejet illetve szódavizet (vigyázz a mennyiséggel, a tészta legyen kicsit sűrűbb, mint a szokásos palacsintáknál).
Kép és szöveg: Pap Zsuzsa
- Hozzákeversz még 1 evőkanál olajat, végül belereszeled az előzőleg meghámozott almát. Ebből a mennyiségből 12 – 16 palacsinta lesz attól függően, hogy milyen vastagságúra sütöd.
- Palacsintasütőbe teszel egy kevés olajat, felforrósítod, majd beleöntesz 1 közepes merőkanálnyi palacsintatésztát és a sütő forgatásával egyenletesen elosztod benne. Elkezded sütni. A sütéssel vigyázz. ezt a palacsintát kicsit másképp kell sütni, mint a szokásos palacsintákat. Alacsonyabb hőmérsékletet állíts be, mert magas hőmérsékleten könnyen megég az alja, mire a teteje is megszilárdul. Akkor jó, ha a palacsinta elmozdítható a sütőben. Ennek megállapításához kell egy kis gyakorlat.
- Ezután megfordítod falapáttal. Feldobással ennél a palacsintánál ne kísérletezz. Fordítás után a másik oldalát is megsütöd. Amikor kész, lapos tányérra csúsztatod.
Kép és szöveg: Pap Zsuzsa
Kép és szöveg: Pap Zsuzsa
Kép és szöveg: Pap Zsuzsa
A sütőtökös almás palacsinta tálalása
A palacsintákat hajtsd össze. Egy-egy tányérra csak egy palacsintát tegyél. Szórd meg fahéjas cukorral. Befőttet is tehetsz mellé, és ha van otthon citromfüved vagy mentád, egy-egy ágacskával díszítheted.
Kép és szöveg: Pap Zsuzsa
- A hozzászóláshoz regisztráció és bejelentkezés szükséges