Jelenlegi hely

Íme, három hatásos alapanyag megfázás és influenza ellen

Csak természetesen! a vezényszavam, és nemcsak a főzésben, de a betegségek kezelésében is. Nátha esetén is ugyanazokkal az alapanyagokkal dolgozunk, mint a paradicsoszósznál és a húsvéti menünél, csak más dózisban és módszerekkel.

Az egész ország influenzában vagy megfázásban szenved. Tömjük magunkat vitaminokkal, gyógyszerekkel, antibiotikumokkal a gyors gyógyulás reményében. Mindeközben hajlamosak vagyunk elfeledkezni a környezetünkben lévő természetes gyógyszerekről, amihez elegendő sokszor csak a kamránkban körbe nézni: mindenkinél van otthon fokhagyma, vöröshagyma, és talán kakukkfű is. Azt mondják az orvosok, hogy a megfázást nem lehet meggyógyítani, azon túl kell jutni. De a gyógyulást lehet gyorsítani, több fronton is harcolhatunk a vírusok és bacilusok ellen.

Íme, három alapanyag, és sok izgalmas recept:

Variációk mézre

A méz antiszeptikus hatású, azaz baktériumölő, e mellett fájdalomcsillapító és köptető. Eredményesen használható makacs torok-, orr- vagy fülfertőzés ellen, néhány esetben hatásos, mint antibiotikum. Gyógyhatása azonban csak a jól kezelt méznek van, amely nem melegített, természetes eredetű.

Ne melegítsük 45 °C-nál magasabb hőfokra, mert magas hő hatására a méz – bizonyos összetevői lebomlása miatt – elveszíti gyógyító hatását.

Igaz, hogy nem mindenki szereti az ikrás – kikristályosodott cukor tartalmú – mézet, de keressük inkább a pozitívumait. A krémméz – mely kifejezetten divatossá vált az utóbbi években pl. Németországban, Ausztriában – a  kenyérről nem fog lefolyni.

Íme, néhány gyors mézes recept:

  • Gyömbér mézben: a lereszelt vagy hajszálvékonyra szelt friss gyömbért tegyük mézbe, hagyjuk egy kicsit állni, hogy az ízek összeérjenek. Ebből egy kiskanállal érdemes naponta fogyasztani.
  • Fokhagyma mézzel: a gerezdekre szedett, egy kicsit megroppantott fokhagymát tegyük egy zárható üvegbe, öntsük fel annyi mézzel, amennyi ellepi. Zárjuk le az üveget, hagyjuk alaposan összeérni. Influenza szezonban naponta fogyasztható.
  • Feketeretek szirup: vágjuk le egy fekete retek tetejét, vájjunk bele egy mélyedést kanállal, állítsuk egy szűkebb szájú pohárra. A mélyedést töltsük fel mézzel. A levágott résszel fedjük le, tegyük hűvös helyre, hagyjuk egy éjszakán át állni. Ebből a szirupból naponta háromszor együnk egy kanálnyit úgy, hogy folyamatosan pótoljuk benne a mézet.

Természetes légút-tisztító a konyhából

A frissen lereszelt torma antibakteriális hatású, a benne található izotiocianát nevű vegyület hatására kitisztulnak a hörgők, a légutak könnyebben megszabadulnak a váladéktól, csökken a
gyulladás. A különlegesebb ízek kedvelőinek a japán wasabit is érdemes kipróbálnia, ami még komolyabb tisztító hatással rendelkezik.

Aki a nyers tormát túl erősnek tartja, enyhítheti erejét ecettel, vagy majonézzel; tejszínes tormamártásként a főtt sertés- és marhahúsok mellett kiváló köret. Csípős mustárral keverve megbolondítja a virslit, felvágottakat.

A csírák sokat segíthetnek

Ami pár éve még reformétkezésnek tűnt, az mára már természetes lett. Válogathatunk a szupermarketekben a készre csomagolt csírák között. Persze a kevésbé lusták maguk termesztik otthon. Ahány növény, annyi csíra:

  • zöldségfélék (brokkoli, retek, hagymafélék),
  • fű- és lucernafélék (vöröshere, lucerna, repce),
  • gabonafélék (pl. búza, zab, rozs),
  • hüvelyesek (mungóbab, szójabab, zöldborsó) mind a tányérunkra kerülhetnek.

Olyanok, mint a fűszerek, sokféle ízvilágot képviselnek: csípősek, lágyak vagy zöld ízűek. Magas a vitamintartalmuk, jelentős az aminosav-, az enzim-, az antioxidáns- és az ásványi anyag tartalmuk, ezáltal értékes tápanyagforrást jelentenek.

Nátha, megfázás esetén legajánlottabb a retekcsíra, lucernacsíra és búzacsíra. Ezek a leggyakoribb keverékek közé tartoznak a boltok polcának kínálatában.

A retekcsíra a természetes antibiotikumok közé tartozik. Hatékony vértisztító hatású. A szájüregben, arcüregben, orrunkban elpusztítja a kórokozókat, segíti a váladék, nyák eltávozását.

A lucernacsíra az összes vizsgált növény közül az egyik legteljesebb és legtáplálóbb, növeli a szervezet betegségekkel szembeni ellenállóképességét, főként a gyulladásos megbetegedésektől, segít megelőzni a kifáradást, a szervezet kimerülését.

A búzacsíra rengeteg jó tulajdonsága közül megfázás esetén legfontosabb gyulladásgátló, baktériumölő hatása, jó hurutoldó.

Felhasználásuk előtt fontos tudni, hogy

a gabonák, olajos magvak, gyógynövények és fűfélék csíráit nyersen érdemes fogyasztani (pl. salátákba téve), míg a hüvelyesek csíráit (a bab-és borsócsírákat) párolva, főzve fogyasszuk, különben mérgező fehérjék maradhatnak bennük.

Nyersen rizs, tészta vagy zöldsalátába, szendvicsbe, joghurtba, kefirbe keverve fogyaszthatóak. A hőkezelést igénylő hüvelyesek csíráit átsütheted zöldségekhez, húsokhoz. Pirított tésztás, rizses, burgonyás ételek is készíthetőek együtt a csírákkal, csak a képzeleted szabhat határt a variációk végtelenségének.

ADL - Debrecenimami

Fotó: doctoroz.com; pixabay.com

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Hogy kerüljük el a karácsonyi túlevést?

Az ünnepi ételek és desszertek bősége sokunk számára kihívást jelent. Hogyan élvezhetjük ki az ünnepi asztal örömeit anélkül, hogy túlevésbe csúsznánk? Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó hasznos tippeket hozott nekünk, hogy meg tudjuk tartani a mértéket, miközben élvezhetjük is a finom falatokat.
Címlap Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

Édesítsünk természetesen, cukor nélkül

A fogyókúrázóknak vagy friss életmódváltóknak gyakran éppen a cukor és az édes ízek hiányoznak a legjobban. Az ünnepi időszak közeledtével mindannyian szeretnénk valami finomsággal megörvendeztetni szeretteinket, miközben egyre többen keresünk egészségesebb alternatívákat. Hogyan lehet édességeinket és desszertjeinket természetes módon, cukor nélkül elkészíteni, anélkül hogy kompromisszumot kötnénk az ízélmény terén? Ehhez hozott Nektek most tippeket Völgyesi Anett, funkcionális táplálkozási tanácsadó, sportedző.
Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

Aki kicsiben tervez, előbb-utóbb nagyban is fog: bakancslista a téli szünetre

A bakancslista is egy élettervezési módszer, kicsit játékosabban, de tervezésre ösztönöz. Jó módszer a gyerekek és magunk előre tervezésre szoktatására.
Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kiránduló helyek

Karácsonyi fényárban úszó csodaházak, avagy a legszebb karácsonyi kirándulóhelyek

Karácsony gondolatán, nincs az a fényár, amitől besokallnék, még ha az egész ország egy csillogó villogó nagy meseházzá öltözne, én azt is gyönyörűnek látnám. Lassan a porták ünnepi kivilágításba borulnak, ám vannak, akik igazán kiemelkedő módon öltöztetik fel házaikat, és turistalátványossággá növik ki magukat kicsik és nagyok örömére egyaránt.
Ugrás az oldal tetejére