Jelenlegi hely

A babámnak folyik az orra, segítség!

Miért fontos a pici orrok tisztítása? Úgy tűnhet, hogy a nátha nem nagy ügy. Persze, zavarja a babát (és így téged is), de „előbb vagy utóbb magától elmúlik” – mondja a közhiedelem. Nos, ez nem egészen így van.

A fokozott váladéktermelés a szervezet válasza a vírusokra és allergénekre. A váladék segít átöblíteni az orrot és orrmelléküregeket, igazi csatatérré változtatva azokat. Kezeletlenül hagyva azonban a pangó váladék jelentős problémákat okozhat – olyan súlyos következményekhez vezethet, mint a hörghurut vagy középfülgyulladás.

Jó hírünk van számodra! Az orrváladék eltávolításával nemcsak a gyermek légzése javulhat, de megelőzheted a betegségeket, és csökkentheted a betegség súlyosbodásának kockázatát. A megfelelő orrhigiéniával potenciálisan elkerülheted a súlyos szövődményeket és csökkentheted a gyógyszeres kezelés szükségességét is.

 

Hogyan tisztítsam a babám orrát?

Míg gyermeked meg nem tanulja kifújni az orrát, enyhítheted az orrfolyás vagy orrdugulás tüneteit és könnyítheted a pici légzését azzal, ha kitisztítod orrjáratait fiziológiás oldat és elektromos vagy kézi orrszívó segítségével. Használatuk könnyű és biztonságos otthon is.

Fiziológiás oldatot lehet vásárolni gyógyszertárban, vagy akár otthon is elkészíthető. Használata biztonságos már újszülöttek esetében is, mivel nem tartalmaz gyógyszert. Semmilyen más gyógyszerészeti orrcsepp használata nem javasolt, kivéve, ha azt orvos írta fel!

A következő lépés az orrocska kitisztítása orrszívó segítségével. Megfelelőek újszülöttek, csecsemők és akár totyogók számára is – amíg csak gyermekednek szüksége van rá. Csak biztonságos orvostechnikai eszközt válassz, mely összhangban van a nemzetközi ajánlásokkal!

Miért alakul ki a nátha?

 1. Fertőzések

PROBLÉMA
A bölcsőde vagy óvoda megkezdése sok szórakozást jelent a pajtásokkal, de a gyerkőc nemkívánatos vendégeket – fertőző betegségeket – is hozhat haza. A fertőzés, amelyet nátha követ, gyakori probléma a 6 év alatti gyermekek körében. A csecsemők, kisgyermekek és óvodások évente akár 7-8 alkalommal is megfázhatnak!

OK
A vírusok mindenütt jelen vannak. Amíg immunrendszerük fejlődésben van, a gyermekek hajlamosabbak a fertőzésekre. A picik 15%-a szenved visszatérő felsőlégúti fertőzéstől. Amikor a megfázást okozó vírusok fertőzést okoznak az orrban és az orrmelléküregekben, az orr váladékot termel, hogy kitisztuljon. Ez segít kimosni a vírust az orrból és az orrmelléküregekből.

 1. Allergia

PROBLÉMA
Ki ne szeretné a tavaszt? Nézz csak körbe: bimbódzó virágok, zöld fák és… pollen a levegőben. Jaj, már megint az allergiaszezon! Sajnos a tünetek már korai gyermekkorban jelentkezhetnek. A tipikus allergének közé tartozik még a háziporatka, a penész, valamint a macska- és kutyaszőr.

OK
A szervezet az allergéneket kórokozóként kezeli, ami orrdugulást vagy orrfolyást eredményez. Adj hozzá egy kis tüsszögést és viszkető szemet – kész is a recept minden szülő rémálmához. A tünetek percekkel az allergénnel való találkozás után jelentkeznek, és akár órákig is tarthatnak.

Az orrszívás előnyei

Orrszívó segítségével:

 • megelőzheted a felső légutak betegségeinek kialakulását,
 • csökkentheted a gyógyszerek használatát,
 • nyugodt éjszakát biztosíthatsz a gyermeknek és magatoknak is.

Boldog baba = boldog család!

Tudtad?

TÉNY

Az újszülöttek néhány hónapos korukig szinte kizárólag orrukon keresztül tudnak lélegezni. Próbálj csak meg bedugult orral levegőt venni! Nem valami kényelmes, ugye?

PROBLÉMA

Mikor bedugul az orr, a szükséges oxigénellátás nem biztosított, így a baba nyugtalanná válik. Ez érthető, hiszen nem tud nyugodtan aludni, cumizni, vagy anyatejet inni.

MEGOLDÁS

Az orr kiszívásával felszabadítjuk a légutakat és biztosítjuk a feltételeket a nyugodt pihenéshez és táplálkozáshoz

Mit tegyek, ha gyermekem megfázik?

FELADATLISTA:

 • sok-sok szeretet és gondoskodás,
 • víz ivása a kiszáradás megelőzéséhez,
 • orröblítés sóoldattal a váladék hígítására az eldugult orrban,
 • orrszívás orrfolyás esetén az orrjáratok tisztítása érdekében,
 • hidegpárásító a légzés könnyítésére,
 • vitaminban gazdag étrend,
 • sok alvás és pihenés,
 • otthon maradás a betegség terjedésének megelőzésére,
 • ha súlyos a gyermek állapota, orvoshoz fordulni!

Forrás: Attrackt Kft. Nosiboo - Pécs

- Pécsimami

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

Az egyszülős család - nehézségek és segítség

A KSH jelentése szerint jelenleg közel félmillió olyan szülő van Magyarországon, akik egyedül nevelnek körülbelül 700 ezer gyermeket, akik naponta számos kihívással néznek szembe. Sokszor még most is láthatatlanok a magyar társadalom számára.
Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete_monor.imami

Hamvazószerda, a nagyböjt kezdete

Hamvazószerda keresztény ünnep, a farsangi időszak utáni első nap. Ezen a napon kezdődik a Húsvét előtti 40 napos böjt, a Szent Negyvennap, a Nagyböjt. 
Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Karácsonytól karácsonyig c. irodalmi e-antológia pályázat

Pályázat típusa:  irodalmi pályázatBeküldési határidő: 2024. április 30.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

VIII. Nits Márta Országos Népdaléneklési Verseny

Pályázat típusa:  média pályázatBeküldési határidő: 2024. március 15. és 31.Korcsoport: 25 év alatti fiatalok
Ugrás az oldal tetejére