Jelenlegi hely

Állatkertek Éjszakája 13 helyszínen

Nyolcadik alkalommal rendezik meg az Állatkertek Éjszakáját, amelyhez ebben az évben országszerte 12 település 13 állatkertje, vadasparkja, „állatos” bemutatóhelye csatlakozott. A nagyközönséget mindenütt változatos programokkal, látványetetésekkel és más, a szokásos állatkerti látogatáshoz képest rendkívüli látnivalókkal várják augusztus 30-án, a nyár utolsó péntek estéjén.

Különleges esti programok országszerte 13 bemutatóhelyen

Ezen az estén Budakeszin a Budakeszi Vadaspark, Budapesten a Fővárosi Állat- és Növénykert és a Tropicarium, Debrecenben a Nagyerdei Kultúrpark Állat- és Növénykertje, illetve Vidámparkja, Győrött a Xantus János Állatkert, Jászberényben a Jászberényi Állat- és Növénykert, Kecskeméten a Kecskeméti Vadaskert, Miskolcon a Miskolci Állatkert és Kultúrpark, Pécsett a Pécsi Állatkert, Poroszlón a Tisza-tavi Ökocentrum, Szegeden a Szegedi Vadaspark, Veszprémben a Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark, Veresegyházán pedig a Medveotthon kínál különleges programokat a nagyközönségnek.

A belépti díjak helyszínenként eltérőek, de a fővárosban, illetve annak vonzáskörzetében lévő három helyszínre, azaz a Budakeszi Vadasparkba, a Fővárosi Állat- és Növénykertbe és a Tropicariumba az intézményenkénti külön jegy mellett mindhárom helyszínre érvényes kombinált jegy is váltható.

A fővárosi kombinált jegy ára 8000 Ft, 14 éven aluli gyermekeknek 6000 Ft. Aki az este folyamán nem tudja mindhárom helyszínt felkeresni, a jegyeket a Tropicariumba és a Budakeszi Vadasparkba másnap, illetve harmadnap, azaz szombaton és vasárnap is felhasználhatja.

Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark speciális, szakvezetéssel egybekötött éjszakai kirándulásra invitálja a látogatókat. A napnyugta után induló túrákon az érdeklődők betekintést nyerhetnek a hazai erdők éjjeli titkos és kalandos életébe. A szakvezetések során nem csak az éjszaki állatokkal, azok szokásaival ismerkedhetnek meg a látogatók, hanem az erdőben hallható, hangok és neszek forrásaira is fény derül. A látványetetések és állatbemutatók mellett, számos foglalkoztatóval is készülnek a kicsik és a nagyok számára.

Az interaktív játékok során a vállalkozó szelleműek próbára tehetik érzékszerveik kifinomultságát, így megtapasztalva az állatok éjszaki érzékelését. Egy „fénycsapda” segítségével az éjjeli rovarvilág is bemutatásra kerül. A Pangea Egyesület pedig a természetvédelem és az éjszakai állatvilág rejtett és érdekes összefüggéseit világítja meg.

Ezen az estén a kapukat 19.00 órakor nyitják ki, belépőt 23.00-ig lehet vásárolni. Legkésőbb 24.00-kor az állatok nyugovóra térnek, ekkorra utolsó látogatónknak is el kell hagynia a Vadaspark területét.

Fővárosi Állat- és Növénykert, Budapest

A városligeti intézmény már kezdettől, azaz a 2012-es esztendőtől fogva minden évben megtartotta az Állatkertek Éjszakáját, így a rendezvénnyel kapcsolatban már néhány hagyomány is kialakult. Ezeket a hagyományokat megtartva, de a programkínálatot sok-sok új, izgalmas elemmel gazdagítva készülnek az idei Állatkertek Éjszakájára.

Az elmúlt évekhez képest újdonság lesz, hogy jegyeket ezúttal – közkívánatra – korlátozott, limitált számban lehet majd váltani. Éppen ezért a szervezők mindenkinek azt javasolják, hogy ne hagyják a jegyek megváltását az utolsó pillanatra. Az elővételben történő jegyváltással elkerülhető a sorban állás, ráadásul az elővételes jegyek kedvezményes áron érhetők el. Augusztus 30-án viszont már csak tejes árú jegyeket lehet majd váltani a helyszínen, persze csak akkor, ha előzőleg nem telt be a létszám az elővételes jegyekkel.

Az Állatkertek Éjszakája programjaira érkező látogatók előtt 19 órakor nyílnak ki a kapuk, a főbejáraton, és az állatkerti játszópark, a Holnemvolt Vár kapuján is be lehet majd jönni. A különböző programok és látnivalók 11 utánig tartanak, és éjfélig lehet majd a kert területén maradni.

A kert több pontján az épületekre, a sziklafelszínre és a fák lombkoronájára vetített fényfestésben lehet majd gyönyörködni. A Főkapunál filmvetítés és arcfestés fogadja a látogatókat, de itt lesz a helyszíne a QuartzBox homok- és festékanimáció vetítésnek is. Az Ausztrálháznál közelről lehet majd ismerkedni az aranyos cukormókussal, a kuszkusszal és a szakállas agámával.

A Pálmaházban az est folyamán kétszer is lesz trópusi vihar, a tóparti sétányon pedig a csillagos ég látnivalóival lehet majd ismerkedni avatott csillagászok, és persze teleszkóp segítségével. Lesz jégszobrász bemutató és fénytánc, illetve többféle zenés program, többek között a Kistehén Tánczenekar fellépésével.

Természetesen rengeteg állatos program lesz, például oroszlánfóka tréning esti kivilágításban, elefánt tréning, zsiráf és orrszarvú etetés, sőt, látványetetést tartanak a cebui disznóknál, a komodói sárkányoknál, az aldabrai óriásteknősöknél és a kis tigrispitonoknál is. Több helyszínen lesz „éjszakai TAPI-ZOO”, ahol tapintható „állati alkatrészeket”, madártojásokat, különleges állatcsontokat vehetnek kézbe a látogatók.

A Nagyszikla belsejében található Varázshegyben a denevéretetés és -bemutató, illetve „Állatok akcióban” etológiai bemutató mellett a hatlábúak birodalmával, valamint a levélvágó hangyákkal is meg lehet majd ismerkedni, sőt, egy tematikus program keretében még az állatvilág „hálószobatitkait” is kifecsegik az állatkerti munkatársak. A Hetedhét Palota tematikus játszóházban pedig barátságos nyuszik, bőrevő halak, és egy izgalmas bátorságpróba várja majd az érdeklődőket.

Tropicarium

A Tropicariumban augusztus 30-án este 20-tól 24 óráig várják éjszakai programokkal a látogatókat az alábbiak szerint:

20:30 – kőhal etetés;

21:30 – aligátor etetés

22:00 – tatu etetés;

22:30 – muréna etetés;

20:00-tól 23:50-ig ingyenes cápás és halacskás arcfestés.

Azok számára, akik pénteken az Állatkertek Éjszakája más programhelyszíneit keresik fel, a Tropicarium szombaton és vasárnap is kedveskedik programokkal. Szombaton (augusztus 31-én)

10:30-kor kajmán etetés,

11:30-kor rája etetés,

11:45-kor majom etetés,

14:00-kor keselyűteknős etetés,

vasárnap (szeptember 1-én) pedig

10:30-kor rája etetés,

11:30-kor majom etetés, valamint

14:30-kor piranha etetés várja a látogatókat.

Nagyerdei Kultúrpark, Debrecen

A Debreceni Állatkertben és Vidámparkban augusztus 30-án pénteken este 19-től 23 óráig tartanak a programok. Az elmúlt években már hagyománnyá alakult, közkedvelt programkavalkádon kívül ebben az évben minden eddiginél gazdagabb és látványosabb programkínálattal várják a nagyközönséget!

Ezen a különleges estén olyan élmények várják az érdeklődőket, amelyeket egy évben csak egyszer lehet átélni, hiszen az éj leple alatt közelebb kerülhetünk az Állatkert lakóihoz és feltárulkoznak az éjszaka titkai, a kert titokzatos élete. A látogatók az este különleges varázsában szakvezetéssel leshetnek be a kulisszák mögé.

Az állatgondozók egész este több helyszínen mesélnek a legkülönlegesebb állatokról és állati történetekről, valamint testközelből találkozhatunk az állatkert nemrég született és kézből nevelt bébi sztárjaival, így többek között Beriszlóval, a pápaszemes pingvinnel, Daahirral, az ifjonc zsiráffal, vagy Simonnal, az újszülött mosómedvével, de azt is megtudhatjuk, hogy hogyan mos fogat a víziló. A ragadozók vadon hangulatát megidéző vacsorája keretében az est sztárja a tigris család, ahol az immáron kétévessé cseperedő, fiatal tigris lányok esti portyáját követhetik végig az érdeklődők. A tigrisek mellett az ázsiai hím oroszlánok is elfogyasztják műsoros vacsorájukat, de az Állatkert észak-kínai leopárdja is megmutatja, hogyan száll versenybe a finom falatokért.

Ahogy azt a Debreceni Állatkertben az Állatkertek Éjszakán már megszokhattuk, ebben az évben is egy új állatbemutatót lepleznek le. Az est egyik szenzációjaként átadásra kerül az Állatkert legújabb attrakciója a Pálmaházban, így aki ellátogat a cívisváros állatkertjébe, saját szemével láthatja, hogy a legújabb egzotikus állatunk hogyan rendezkedik be új otthonában.

A látogatók az orrunkra és tapintásunkra hagyatkozva tesztelhetik érzékszerveiket az Illatkert óránkénti illat-túráján, míg a merészebb látogatók a Pálmaházban Bátorságpróbán bizonyíthatják rátermettségüket, hogy félelmüket legyőzve megismerjék és megkedveljék az addig talán nem szeretett állatokat is. Sőt, ehető növényeket és rovarokat is kóstolhatnak! Partit rendeznek a gyűrűsfarkú makik, ahol lehetőség lesz a majomkenyér megkóstolására is!

A fényfestéssel megvilágított Afrika-röpde fényárban úszó vízesésével különleges éjszakai látványt ígér.

Különleges szolgáltatásként a Vidámpark is üzemel, sőt a Kisvasút egész este, külön részvételi jegy váltása nélkül visz egy éjjeli kirándulásra! Az Elvarázsolt Kastélyban az állatkertben valaha élt különleges állatok különböző relikviáit és az éjszaka különös hangjait ismerhetik meg a látogatók. A vidámparki Dombtetőn pedig az állatokról mesélnek a csillagok.

A kézműves sátorban apokrif lényekkel és állatokkal kapcsolatos ékszereket, rajzokat, kerámiákat és egyéb emléktárgyakat készíthetnek a kilátogató családok tagjai.

Az Országos Vérellátó Szolgálat segítségével véradásra is lesz lehetőség és így egy nemes célt is szolgálhatnak a vendégek. A lampionokkal fáklyafényben úszó varázslatos hangulat garantált, hiszen lesz még; Gólyalábasok, jégszobrász bemutató, lángidomárok és tűztáncosok, akrobaták, LED show, hastáncosok és megannyi élmény!

A belépők 1.600 Ft/fő kedvezményes áron kaphatók, a korlátlan vidámparki játékgépek használatára is jogosító Varázskarszalag pedig 3.200 Ft/fő áron.

Xantus János Állatkert, Győr

Győrben, a Xantus János állatkertben augusztus 30-án, pénteken meghosszabbított nyitva tartással 22 óráig várják a látogatókat. A hangulatos, fáklyákkal megvilágított sétányokon izgalmas programokkal vár mindenkit a Xantus János Állatkert. Az Állatkertek Éjszakája külön programjai 16 óra után kezdődnek. A látogatóink, a különleges látványetetések után csak ezen az estén, azt is meg tudják figyelni, ahogy a ragadozók becserkészik a zsákmányukat, mivel, a tigrisek és a medvék mellett, nagyszerű látványosságként, a vadkutyák éjszakai falatozására is várják a közönséget.

Bátorságpróbát is tehetnek az erre vállalkozó látogatók, a „Tapizoo láda” kincsein kívül a „nem szeretem” állatokkal, kígyókkal és csótányokkal is találkozhatnak. Az este folyamán sejtelmes hangulatú állatbemutatóval is készülnek az érdeklődőknek, ahol majd testközelből meg lehet ismerkedni a zoo show sztárjaival.

Kecskeméti Vadaskert

Az idei Állatkertek Éjszakáján is izgalmas programokkal, fáklyafényes hangulatvarázzsal várja a nagyközönséget a Kecskeméti Vadaskert. A kapuk 18:30-kor nyitnak, ekkortól kezdőnek a családias hangulatú, élménydús programok hűsítő környezetbe, amely igazi vadvilág-hangulatot idéző, fáklyafényben úszó oázissá alakul át.

Az izgalmas programok látványetetésekkel indulnak. Az állatgondozók többek között a tigrisek, a majmok, a lámák, az oroszlánok etetését mutatják be. A lámákat és a csacsikat a látogatók maguk is etethetik!

20:00 órától a Csörömpölők Együttes lép az Állatkert színpadára egy nagyszerű, szórakoztató koncerttel!

Az este folyamán több helyszínen is élmények és izgalmak várják az érdeklődőket: lesz hüllő-show, trófeabemutató, állati kincsek standja, teknős- és óriáscsótány tapogatózó, ajándék arcfestés, éjjeli hangulatzenélés és légvárak.

Pénztárzárás 22.45-kor, majd a Vadaskert 23.30-kor zárja be kapuit.

Miskolci Állatkert és Kultúrpark

Az idei ÉjszakáZOO programon a látogatók testközelből ismerkedhetnek meg a „nemszeretem” állatokkal, azaz a hüllőkkel, kétéltűekkel és rovarokkal, amelyekkel szemben sokan fenntartással, félsszel viseltetnek.

Az etetések során olyan, elsősorban éjjel aktív állatok természetes viselkedését lehet majd megfigyelni, mint pl. a tigrisek, a medvék a kúszósülök vagy éppen a mosómedvék. Ezek a fajok ugyanis az állatkertben is csak sötétedés után mutatják meg valódi, természetes oldalukat.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársainak közreműködésével a Bükki Nemzeti Park éjjeli ragadozó madaraival ismerkedhetnek a program résztvevői.

A Csillagászati bemutató során az égbolt látványosságait csodálhatják majd meg az érdeklődők.

Ezen a napon az Állatkert hosszított nyitvatartással, 9:00 és 23:00 között várja a látogatókat. A nap folyamán érkezők folyamatos bent tartózkodással az esti programokon is részt vehetnek. Jegyváltásra ezen az estén 21:00 óráig lesz lehetőség.

Augusztus 21-től augusztus 30. 12:00 óráig elővételi jegyek is válthatók, amelyekkel legkésőbb 21:00 óráig lehet csatlakozni az esti programhoz. A fel nem használt elővételi jegyek 2019. december 31-ig érvényesek.

Programok:

19:00-23:00 „Nemszeretem állatok” az Oktatóteremben

20:00-23:00 Denevér megfigyelés a madártónál

20:00-23:00 Rovarászás a szoborparkban

20:00-23:00 Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület bemutatója a szurikáta esőbeállónál

20:00-23:00 Csillagász bemutató a tanyaháznál

Etetések

19:00 Gyűrűsfarkú maki

19:20 Európai barnamedve

19:40 Mocsári macska

 Ormányosmedve

20:00 Kúszósül

Mosómedve

20:30 Mocsári macska

Kúszósül

20:50 Európai szürkefarkas

21:05 Kárpáti hiúz

21:25 Fehérfarkú sül  

21:45 Vörös róka

22:00 Szibériai tigris

Pécsi Állatkert

A Pécsi Állatkertben már hagyomány és az év legkiemeltebb eseménye az Állatkertek Éjszakája, amelyet a nagy érdeklődés miatt idén is két egymást követő – péntek és szombat – esete rendeznek meg. Az idei évben a nagy népszerűségnek örvendő látványetetések mellett öko színtér, fényfestés, gyermekkoncertek, tűzzsonglőr bemutató, fizikai és űrbéli kísérletek, valamint távcsöves csillagászbemutató mellett olyan érdekességek is várják a látogatókat, mint az őslények világa vagy a nemszeretem állatokat is bemutató bátorságpróba, ahol szó szerint testközelbe lehet kerülni ezekhez a kevésbé népszerű fajokhoz.

Aki nagyon nyitva tartja a szemét az mikroszkóp alatt is megismerheti az élővilág rejtett titkait. A Pécsi Állatkert legjobban várt családi eseménye idén jobban elkápráztatja a látogatókat, mint eddig bármikor, hogy a tanév előtti utolsó napok méltó módon búcsúztassák az idei nyarat.

A Pécsi Állatkert a rendezvény napjain is 9 órakor nyit, programokkal pedig 17-23 óra közt várja a látogatókat. Jegyváltásra 22.00 óráig van lehetőség, de a belépők akár elővételben is megvásárolhatók az állatkert pénztárában 10% kedvezménnyel.

További információ

- Budapestimami -

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára…

Az első itthoni vakációs nap margójára…

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aole vera az új tejföl?

A legjobb házi praktikák napégésre - Az Aloe vera az új tejföl?

„Kend be vékonyan tejföllel!” – Ez nem egy ételrecept részlete, hanem nagyanyáink kedvenc praktikája napégésre, ami lassan kimegy a divatból és feledésbe merül. A helyét átvette az Aloe vera – nem véletlenül.
Lencsesaláta

Lencsesaláta

Vajon ez kinek a kedvence? Nem árulom el, de szerintem ő bevallja. "Csináltam lencsesalit." "Jöhet!"
Ugrás az oldal tetejére