Jelenlegi hely

Már a Budapesti Állatkertből is kitiltották! Hogy ki az? A PET!

Azt tudtátok, hogy a Budapest Állatkert vezetősége nem engedélyezi a PET-palackos italok árusítását az állatkerti büfékben?

Hiába szeretnénk, a Budapesti Állatkert területén egyetlen büfében sem fogjuk megtalálni kedvenc gyümölcslevünket, ha azt csak PET-palackban árulja a gyártója. Az állatkert vezetése ugyanis úgy döntött, száműzi azt az állatkert területéről egyszer használatos palackokat, mint csomagolóanyagokat, ezzel is csökkentve a környezet terhelését.

Hanga Zoltán, az Budapesti Állatkert szóvivője nyilatkozatában elmondta, hogy „A vendéglátó-helyekkel olyan szerződést kötöttünk, amelynek értelmében tilos egyszer használatos PET-palackokat árusítaniuk. Ennek a döntésnek egyértelműen az a célja, hogy csökkenjen a műanyag hulladék mennyisége.”

Ennek értelmében az Állatkert tíz büféjében, éttermében és vendéglátó helyén kizárólag üveg és fém palackban árulhatnak üdítőket, az állatkertben pedig több helyen is találhatók olyan szelektív edények, ahová ezeket bedobhatják a látogatók. Nemcsak a hulladékcsökkentés, de a szemléletváltás éppoly fontos, ezért a témában készített információs anyagokkal is találkozhatunk az állatkert területén.

A cél az értelmetlen hulladék csökkentése, ami nagyon fontos lenne, hiszen egy nemzetközi felmérés szerint percenként 1 millió, másodpercenként 20 ezer műanyag palack kerül a kukába (vagy a kuka mellé) világszerte. 

Aki vízre szomjazik, bármelyik csapnál megtöltheti a kulacsát. Reméljük, hogy minél többen csatlakoznak ehhez a kezdeményezéshez!

 

Forrás: tudatosvasarlo.hu, zoobudapest.com; Kép: pixabay.com, MTI