Jelenlegi hely

Miért 03.21. lett a Down-szindróma Világnapja?

Az UNESCO március 21-ét a Költészet Világnapjának nyilvánította, ám 2006 óta ezen a napon tartják a Down-szindróma Világnapját (World Down Syndrome Day) is.

Nem véletlenül választották ezt a napot, ugyanis a Down-szindrómások olyan különleges emberek, akiknek a 21. pár kromoszómából a szükséges kettő helyett három van. Ezért tűzték ki 03. hó 21-ére a Down-szindróma világnapját.

Az eredeti ötlet Stylianos E. Antonarakis genetikustól származik. Az első ilyen világnapot Svájcban tartották 2006-ban. Az ünnep célja, hogy felhívja a figyelmet a Down-szindrómára, növelje a megértést, és segítsen, hogy a Down-szindrómások méltósággal és a társadalom aktív tagjaiként élhessenek teljes életet, hogy megmutassák, egy ilyen ember milyen különleges képességekkel bír és hogyan él.

Hazánkban a Down Egyesület kezdeményezésére 2009-től rendeznek nagyszabású, figyelemfelhívó ünnepséget, az egész ország területén.

Az ENSZ közgyűlésének harmadik bizottsága 2011. november 10-én tartott plenáris ülésén elfogadta, hogy 2012-től március 21. a Down-szindróma világnapja legyen. Az előterjesztést Brazília nyújtotta be és 78 ENSZ tagállam támogatta. Hatalmas lépés ez, hiszen így minden ENSZ tagállamban kötelező ünnep lett ez a nap, és ezzel még több emberhez tud eljutni a Down-szindróma fogalma, a Down-szindrómás emberek támogatása, életminőségük és a társadalomba való beilleszkedésük javítása.

Forrás