Jelenlegi hely

Országosan ellenőrzik a mobilhívásokat? Igen, ha közben autózol!

Hol a mobilod? Ugye Te nem veszed a kezedbe út közben? Majd most kiderül! Országos ellenőrzést tart a rendőrség szeptember 22-ig.

A rendőrség az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) éves ellenőrzési terve alapján szeptember 16. és szeptember 22. között tartja Magyarországon a "Figyelemmel az útra" elnevezésű ellenőrzését.

Hétfőn, szeptember 16-án összehangolt közúti ellenőrzés kezdődik egész Magyarországon melynek során elsősorban a menet közbeni, kézben tartott mobiltelefon-használatot ellenőrzik, de nagy hangsúlyt kap a menet közbeni csetelés, közösségi oldalon élőben való bejelentkezés (élőzés), és a szelfizés is.

A hírt szombaton közölte a honlapján a rendőrség. Közleményük szerint a rendőrség az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (TISPOL) éves ellenőrzési terve alapján szeptember 16. és szeptember 22. között tartja Magyarországon a "Figyelemmel az útra" elnevezésű ellenőrzését.

És mit mond erről a KRESZ?

„A gépkocsi vezetője menet közben kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat. A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben - ideértve a forgalmi okból történő megállást is - kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat.”

„Az utóbbi években nagyon elszaporodott járművezetés közben a kézben tartott mobiltelefon használata. Ez a mai forgalomban elengedhetetlenül szükséges figyelmet és körültekintést jelentős mértékben károsan befolyásolja, a járművezetők figyelmét a forgalomtól elvonja. Ezért a közúti közlekedés biztonságára potenciális veszélyt jelentő magatartást külön nevesítve tiltja a KRESZ. A mobil rádiótelefon fogalmába tartozó távbeszélő készülékek körét külön jogszabály határozza meg.”

(1998. január 1.)

Ez alapján viszont igazából úgy kell értelmezni az ominózus KRESZ szabályt, hogy abban az időtartamban, amikor a jármű halad, azaz mozgásban van, mobil rádiótelefon szolgáltatásra (adatátvitelre) szolgáló eszközt kézben tartva használni tilos!

A KRESZ és a gyakorlat

A fenti jogszabályt már technikailag túlhaladta az élet, ideje lenne kicsit frissíteni, az tény. Nincs ma már olyan autó, ahol ne lenne mobil, ez is tény. Sőt az is, hogy a mobilozás okozott már súlyos közlekedési baleseteket. Sajnos nem tudom, mennyit, nem találtam erre nézve statisztikát. És azt is tudom, hogy

nagyon utálom azt a sok önző és meggondolatlan embert, aki kezében a telefonjával vezet. Számomra az üzenetük az, hogy „lesz..om, hogy Te hogy érsz haza, nem érdekel a családod és a Te biztonságod!”

Azt viszont tudom, hogy egy fröccsöntött műanyag ezer forintos kütyü, mely a műszerfalon a szellőzőrácsba fűzve megtartja a telefonom, segíthet biztonságosabbá tenni a vezetés közbeni telefonálást. Mára jobb minőségűek a telefonok hangszórói, mint a beépített kihangosító rendszerek. Indulás előtt elindítom a beszélgetést, a végén pedig megkérem a beszélgetőtársamat hogy, „nyomja ki a telót, mert vezetek”.  Mert nekem nem mindegy, hogy mögöttem a gyerekülésben, vagy a mögöttem lévő autóban ki ül.

Ha még nem tetted, próbáld ki Te is!

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

ADL - Debrecenimami

Forrás: police.hu; das.hu

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Otthon nyaralunk! - Tippek, ötletek, hogy az idei is feledhetetlen legyen

Bizony nem a drága játékok, a luxus nyaralások azok, amikre a gyerekeink vágynak, hanem a velünk töltött időre, a bolondozásra, a sok mókára.
Otthon maradok, otthon alkotok…

Otthon maradok, otthon alkotok…

Pályázat típusa: rajzpályázatKorcsoport: óvodások, alsó tagozatos iskolásokBeküldési határidő: 2020. május 30.
Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Ha újra itt a nyár - Jól jön a "digitális" szülői felügyelet!

Te is szeretnéd biztonságban tudni a nagyobb gyerekeidet? Jó lenne, ha nyáron nem a kütyüket nyomkodnák egész nap? Találtam egy hasznos alkalmazást, amivel nyomon követheted, hogy mikor, merre jár, szabályozhatod a képernyőidőt és a tartalmakat is. Érdekel?
21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

21 retró fotó a babakocsi százéves történetéből

Milyen babakocsiban tologatták a szüleinket és nagyszüleinket? A századfordulótól a 1980-as évekig bemutatjuk a legérdekesebb modelleket a Fortepan képei alapján.
Ugrás az oldal tetejére