Jelenlegi hely

Vágyak, álmok, csalódások

A fenti címmel nyílt kiállítása dr. Jójárt Györgynek május 29-én a Kossuth Múzeumban. A tárlat anyagát azok a gyermekfotók teszik ki, melyeket a gyermekorvos készített a környezetében levőkről, s az általa meggyógyított csöppségekről.

Gyereknap környékén egy gyermekfotókból rendezett kiállítással készült a Kossuth Múzeum, ahol ezúttal dr. Jójárt György mutatkozott be fényképeivel. A gyermekorvos alkotótól nem idegen a fotózás, hiszen – példának okáért - korábbi kutatásai során több ezer olyan téglát fotózott le a II. világháború végén Cegléden létesített szovjet fogolytábor területén, melyekre sokan a téglákra írták vagy vésték fel üzenetüket az utókornak.. (Aminek vonatkozásában a tábor történetét feldolgozó, „Téglákba vésett történelem” című kötetben társszerzőként is szerepel – a szerk.)

A megjelenteket Reznák Erzsébet köszöntötte. Elmondta: köztudott tény, hogy a múzeumok látogatói között legnagyobb számmal a gyerekek vannak, óvodástól az egyetemistáig. Hozzátette: a múzeumok a maguk módján készülnek is a gyerekek fogadására: vetélkedőkkel, kiadványokkal, múzeumi órákkal és játékokkal. „Ám ahogy végiggondoltam, nem igen készülnek gyerekeknek szánt kiállításokkal. S bár ez a mostani kiállítás sem csak a gyerekeknek készül, de legalább a gyerekekről szól, így hát Jójárt Györgynek köszönhetően talán ezt a hiányosságot pótolhatjuk.” – mondta a múzeumigazgató.

Megnyitó beszédében Hegedűs Ágota alpolgármester a kiállító hivatására rávilágítva úgy fogalmazott: a tárlatnak az is lehetne a címe, hogy „Gyermekarcok egy gyermekorvos szemével”. „Az orvosi pálya egy különleges hivatás. Egy gyermekorvosi meg különösen az. Úgy kell a diagnozist felállítani, hogy a kis beteg ne tudja megmondani mi fáj, mit érez, csak esetleg sír. Neki kell kutató szemével a baj okát megkeresni. Kifinomult érzékeivel vizsgálni és gyógyítani. Meglátni azt is, amit egy laikus sem lát meg, még egy szülő sem. A szülő csak érzi hogy baj van, az orvoshoz siet, segítséget kér és a jó orvostól kap is. Másként látnak az orvosok és ez a másként látás tükröződik az itt látható képeken. A pillanat varázsa, a gyermeki csodálkozás, a vágyakozás, a csalódás, mindez megörökítve a másodperc töredéke alatt.” – mondta Hegedűs Ágota a megnyitón, majd megköszönte a kiállítás létrejöttében a múzeum dolgozóinak is a munkáját.

Dr. Jójárt György „Vágyak, álmok, csalódások” című kiállítása július 31-ig látogatható a Kossuth Múzeumban.

forrás: www.cegledinfo.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 10.

Most itt vagyok 3 gyerekkel, házimunkával, kerttel, mindennapi főzéssel, extra takarítással, tanítással, lélekápolással, kreatívkodással. És nem értem, eddig mivel töltöttem el az időm....
A nyakkendő-módszer avagy hogyan tanulj otthon ingyen nyelvet

A nyakkendő-módszer avagy hogyan tanulj otthon ingyen nyelvet

Nyelvtanulás otthonról? Állandó aktualitása jelenlegi bezártságunkban talán hangsúlyosabb lett. Nem tudod, merre indulj? Vizsgasztorik, rutin és ingyenes applikációk egy többszörös nyelvvizsgázótól.
Rajzold meg álmaid vidámparkját!

Rajzold meg álmaid vidámparkját!

A Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark online rajzpályázatot hirdet!
Egy otthoni játék, ami szinte nem kerül semmibe, mégis minden korosztály imádja

Egy otthoni játék, ami szinte nem kerül semmibe, mégis minden korosztály imádja

3. hete vagyunk itthon a gyerekekkel, itthonról dolgozunk, itthonról sulizunk, itthon szórakoztatjuk a gyerekeket, a tanárok, barátok és haverok helyett. Bevallom néha sok(k), de legtöbbször azért mégis azt mondhatom, hogy nagyon élvezzük, ennyi kreatív dologra, közös játékra GYES-es időszakunk óta nem volt lehetőség.
Ugrás az oldal tetejére