Jelenlegi hely

Vágyak, álmok, csalódások

A fenti címmel nyílt kiállítása dr. Jójárt Györgynek május 29-én a Kossuth Múzeumban. A tárlat anyagát azok a gyermekfotók teszik ki, melyeket a gyermekorvos készített a környezetében levőkről, s az általa meggyógyított csöppségekről.

Gyereknap környékén egy gyermekfotókból rendezett kiállítással készült a Kossuth Múzeum, ahol ezúttal dr. Jójárt György mutatkozott be fényképeivel. A gyermekorvos alkotótól nem idegen a fotózás, hiszen – példának okáért - korábbi kutatásai során több ezer olyan téglát fotózott le a II. világháború végén Cegléden létesített szovjet fogolytábor területén, melyekre sokan a téglákra írták vagy vésték fel üzenetüket az utókornak.. (Aminek vonatkozásában a tábor történetét feldolgozó, „Téglákba vésett történelem” című kötetben társszerzőként is szerepel – a szerk.)

A megjelenteket Reznák Erzsébet köszöntötte. Elmondta: köztudott tény, hogy a múzeumok látogatói között legnagyobb számmal a gyerekek vannak, óvodástól az egyetemistáig. Hozzátette: a múzeumok a maguk módján készülnek is a gyerekek fogadására: vetélkedőkkel, kiadványokkal, múzeumi órákkal és játékokkal. „Ám ahogy végiggondoltam, nem igen készülnek gyerekeknek szánt kiállításokkal. S bár ez a mostani kiállítás sem csak a gyerekeknek készül, de legalább a gyerekekről szól, így hát Jójárt Györgynek köszönhetően talán ezt a hiányosságot pótolhatjuk.” – mondta a múzeumigazgató.

Megnyitó beszédében Hegedűs Ágota alpolgármester a kiállító hivatására rávilágítva úgy fogalmazott: a tárlatnak az is lehetne a címe, hogy „Gyermekarcok egy gyermekorvos szemével”. „Az orvosi pálya egy különleges hivatás. Egy gyermekorvosi meg különösen az. Úgy kell a diagnozist felállítani, hogy a kis beteg ne tudja megmondani mi fáj, mit érez, csak esetleg sír. Neki kell kutató szemével a baj okát megkeresni. Kifinomult érzékeivel vizsgálni és gyógyítani. Meglátni azt is, amit egy laikus sem lát meg, még egy szülő sem. A szülő csak érzi hogy baj van, az orvoshoz siet, segítséget kér és a jó orvostól kap is. Másként látnak az orvosok és ez a másként látás tükröződik az itt látható képeken. A pillanat varázsa, a gyermeki csodálkozás, a vágyakozás, a csalódás, mindez megörökítve a másodperc töredéke alatt.” – mondta Hegedűs Ágota a megnyitón, majd megköszönte a kiállítás létrejöttében a múzeum dolgozóinak is a munkáját.

Dr. Jójárt György „Vágyak, álmok, csalódások” című kiállítása július 31-ig látogatható a Kossuth Múzeumban.

forrás: www.cegledinfo.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére