Jelenlegi hely

Vágyak, álmok, csalódások

A fenti címmel nyílt kiállítása dr. Jójárt Györgynek május 29-én a Kossuth Múzeumban. A tárlat anyagát azok a gyermekfotók teszik ki, melyeket a gyermekorvos készített a környezetében levőkről, s az általa meggyógyított csöppségekről.

Gyereknap környékén egy gyermekfotókból rendezett kiállítással készült a Kossuth Múzeum, ahol ezúttal dr. Jójárt György mutatkozott be fényképeivel. A gyermekorvos alkotótól nem idegen a fotózás, hiszen – példának okáért - korábbi kutatásai során több ezer olyan téglát fotózott le a II. világháború végén Cegléden létesített szovjet fogolytábor területén, melyekre sokan a téglákra írták vagy vésték fel üzenetüket az utókornak.. (Aminek vonatkozásában a tábor történetét feldolgozó, „Téglákba vésett történelem” című kötetben társszerzőként is szerepel – a szerk.)

A megjelenteket Reznák Erzsébet köszöntötte. Elmondta: köztudott tény, hogy a múzeumok látogatói között legnagyobb számmal a gyerekek vannak, óvodástól az egyetemistáig. Hozzátette: a múzeumok a maguk módján készülnek is a gyerekek fogadására: vetélkedőkkel, kiadványokkal, múzeumi órákkal és játékokkal. „Ám ahogy végiggondoltam, nem igen készülnek gyerekeknek szánt kiállításokkal. S bár ez a mostani kiállítás sem csak a gyerekeknek készül, de legalább a gyerekekről szól, így hát Jójárt Györgynek köszönhetően talán ezt a hiányosságot pótolhatjuk.” – mondta a múzeumigazgató.

Megnyitó beszédében Hegedűs Ágota alpolgármester a kiállító hivatására rávilágítva úgy fogalmazott: a tárlatnak az is lehetne a címe, hogy „Gyermekarcok egy gyermekorvos szemével”. „Az orvosi pálya egy különleges hivatás. Egy gyermekorvosi meg különösen az. Úgy kell a diagnozist felállítani, hogy a kis beteg ne tudja megmondani mi fáj, mit érez, csak esetleg sír. Neki kell kutató szemével a baj okát megkeresni. Kifinomult érzékeivel vizsgálni és gyógyítani. Meglátni azt is, amit egy laikus sem lát meg, még egy szülő sem. A szülő csak érzi hogy baj van, az orvoshoz siet, segítséget kér és a jó orvostól kap is. Másként látnak az orvosok és ez a másként látás tükröződik az itt látható képeken. A pillanat varázsa, a gyermeki csodálkozás, a vágyakozás, a csalódás, mindez megörökítve a másodperc töredéke alatt.” – mondta Hegedűs Ágota a megnyitón, majd megköszönte a kiállítás létrejöttében a múzeum dolgozóinak is a munkáját.

Dr. Jójárt György „Vágyak, álmok, csalódások” című kiállítása július 31-ig látogatható a Kossuth Múzeumban.

forrás: www.cegledinfo.hu

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Különleges adventi naptárak a világból

Különleges adventi naptárak a világból

Kezdődik az ünnepi visszaszámlálás, az adventi kalendáriumok ablakai fokozatosan feltárulnak. De nem csak a gyerekszobákban találhatóak, hanem több helyen a városok utcáin is elkápráztatják az embereket.
5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

Itt van a csúnya, sötét november, és vele együtt a hajlam a búskomorságra, letargiára, depresszióra, amit csak súlyosbít az újra támadásba lendült vírus okozta emberpróbáló helyzet, mely még a reményt hozó, közelgő advent fényeire is árnyékot vethet. Itt az idő felvenni a kesztyűt, mielőtt túl mélyre süllyedünk!
Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Karácsonyi trendkörkép 2020

Karácsonyi trendkörkép 2020

Avagy szivárványos úszógumis unikornis vagy monokróm sötétkék-arany díszek lesznek a fádon? Te mit választanál? Gyere, nézd meg a világ legnagyobb karácsonyi trend vásárát és a hazai kínálatot!
Ugrás az oldal tetejére