Jelenlegi hely

Iskolára hangoló

Ne szépítsük, nyakunkon a szeptember. Ne ijedjetek meg tőle, készüljetek rá! Csupa izgalom a gyereknek, hiszen sok barátjával nem találkozott június óta, izgatottan készül az első, vagy felsőbb évre.
Sóhajok és veszekedés nélkül hogyan is indulna a szeptember? Próbáljátok ki!

Persze minden gyerek más, még családon belül is, de néhány alapvető szabályt már most kőkeményen adagolhatsz a saját módszereiddel:

1. Legfontosabb: naponta 30 perc digitális világ, a többit töltsétek együtt! Digitális alatt értem a tévé, a tablet, a mobil, a laptop, a számítógép, az x-box, play-station örömeit. Rádiót nem soroltam ide, zenét hallgathattok együtt. Miért fontos a kütyük kiiktatása? Egyre több családban ilyenkor (is) korlátlanul nyomkodják, simogatják a kijelzőt. Közben figyel rájuk valaki? Érdemes nézni őket közben: nem pislognak, nem vesznek észre semmit a körülöttük elsuhanó életből, nem lehet velük beszélgetni. Ha megpróbáljuk büntetésként elvenni tőlük, akkor nehezen, de odaadják, de már követelik is vissza. Teljesen kifordulnak önmagukból. 1-2 nap és felveszik az új ritmust, csak legyetek kitartóak, az erődemonstráció (persze ez nem a StarWars) szükséges, hiszen még csak gyerekek.

Bevallom, kipróbáltam a gyerekek játékait, sokat ki is töröltem, mert vagy nagyon szúrta a szememet, vagy kéretlen reklámokat találtam az alján, méghozzá 18 karikásat. Bizony függőséget okoznak ezek a játékok, hiszen visszahív játszani: etesd meg, arasd le a búzát, hányan jelölték, a heti kis sorozatot is meg kell nézni (azaz kellene, de nem engedtem)...

Szeptembertől a tanulásra kell majd koncentrálnia, ez lesz az ő munkája. Ne add a kezébe csak azért a tabot, mert csendet akarsz a lakásban. Legyen jutalom!

2. Reggeli, vacsorakészítés: Adj a kezébe "kenős kést", gyakoroljátok a szendvics készítést, hogy az uzsonnát kedvére el tudja készíteni, a saját szájíze szerint.

 

 

3. MInden nap egy kicsivel hamarabb bújjanak az ágybal! Ettől még nem fognak korábban felkelni. Természetesen a csillaghullás kivétel.

 

 

4. Ha még nincs, legyen egy saját kis asztalkája, polcocskája, jó esetben saját szobája.

 

 

5. Söpörjetek le mindent az asztalotokról, tervezzétek újra, hiszen divatosan sokkal csábítóbb az asztalhoz ülni.

 

 

6. Elkerülhetetlen a bevásárlás, hiszen az év végén kapott listát teljesíteni kell. Nem mindegy, hogy hol vásárolsz: figyeld az akciókat és a minőséget!

 

 

7. Ünneplő és tornafelszerelés: kinőtte? Most időben beszerezheted. Utána átnézhetitek a többi ruhát is. Mi ilyenkor divatbemutatót szoktunk tartani :)

 

 

8. Gyakorlás, feladatlapok: Aki most lesz elsős, és nem javasolták a tanácsadók, óvónők, akkor nem szükséges feladatlapokat kitöltetni a gyerkőccel. Közös társasjátékokat keressetek inkább a szieszta idejére: memóriajáték, uno... Nagyobbaknak mindenképpen javasolom az előző év átismétlését. Évről évre egyre többet tapasztalom, hogy a szorzótáblát, a betűket, egyszerű matematikai műveleteket képesek elfelejteni. Ráadásul visszatérve az 1-es pontra: volt olyan diák, aki simogatta a könyvborítót, mint egy i-book-ot. Keressetek a gyerekkönyvtárban igazi könyveket!

 

 

+1. A tanár ne legyen mumus! "Majd ő megnevel téged!" Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy majd a szomszéd Pista bácsi megnevel téged. Persze a tanító nevel is, nem kétséges, de az otthoni szabályt te diktálod, nem a tanár. A te gyereked egy életen át, a tanító kb 2-4 évig neveli csak.

Nem is olyan nehéz. Vagy mégis? Neked, vagy a gyereknek? Hajrá család, irány a szabad! Itt találsz még sok érdekes közös játékötletet:

Kihagytam valamit? Írd meg a véleményed!
Éva néni

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Különleges adventi naptárak a világból

Különleges adventi naptárak a világból

Kezdődik az ünnepi visszaszámlálás, az adventi kalendáriumok ablakai fokozatosan feltárulnak. De nem csak a gyerekszobákban találhatóak, hanem több helyen a városok utcáin is elkápráztatják az embereket.
5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

5+1 klasszikus és drasztikus tipp - Hogyan űzd el a rosszkedved és kerülj jó passzba

Itt van a csúnya, sötét november, és vele együtt a hajlam a búskomorságra, letargiára, depresszióra, amit csak súlyosbít az újra támadásba lendült vírus okozta emberpróbáló helyzet, mely még a reményt hozó, közelgő advent fényeire is árnyékot vethet. Itt az idő felvenni a kesztyűt, mielőtt túl mélyre süllyedünk!
Adventi koszorú-pánik - tippek,ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik: tippek, ötletek last minute-ra

Adventi koszorú-pánik? Jogosnak tűnik az első adventi vasárnap előtt. Gyors megoldások, ihletadó fotók... gyere, szemezgess, még van időd vasárnapig!
Karácsonyi trendkörkép 2020

Karácsonyi trendkörkép 2020

Avagy szivárványos úszógumis unikornis vagy monokróm sötétkék-arany díszek lesznek a fádon? Te mit választanál? Gyere, nézd meg a világ legnagyobb karácsonyi trend vásárát és a hazai kínálatot!
Ugrás az oldal tetejére