Jelenlegi hely

Iskolára hangoló

Ne szépítsük, nyakunkon a szeptember. Ne ijedjetek meg tőle, készüljetek rá! Csupa izgalom a gyereknek, hiszen sok barátjával nem találkozott június óta, izgatottan készül az első, vagy felsőbb évre.
Sóhajok és veszekedés nélkül hogyan is indulna a szeptember? Próbáljátok ki!

Persze minden gyerek más, még családon belül is, de néhány alapvető szabályt már most kőkeményen adagolhatsz a saját módszereiddel:

1. Legfontosabb: naponta 30 perc digitális világ, a többit töltsétek együtt! Digitális alatt értem a tévé, a tablet, a mobil, a laptop, a számítógép, az x-box, play-station örömeit. Rádiót nem soroltam ide, zenét hallgathattok együtt. Miért fontos a kütyük kiiktatása? Egyre több családban ilyenkor (is) korlátlanul nyomkodják, simogatják a kijelzőt. Közben figyel rájuk valaki? Érdemes nézni őket közben: nem pislognak, nem vesznek észre semmit a körülöttük elsuhanó életből, nem lehet velük beszélgetni. Ha megpróbáljuk büntetésként elvenni tőlük, akkor nehezen, de odaadják, de már követelik is vissza. Teljesen kifordulnak önmagukból. 1-2 nap és felveszik az új ritmust, csak legyetek kitartóak, az erődemonstráció (persze ez nem a StarWars) szükséges, hiszen még csak gyerekek.

Bevallom, kipróbáltam a gyerekek játékait, sokat ki is töröltem, mert vagy nagyon szúrta a szememet, vagy kéretlen reklámokat találtam az alján, méghozzá 18 karikásat. Bizony függőséget okoznak ezek a játékok, hiszen visszahív játszani: etesd meg, arasd le a búzát, hányan jelölték, a heti kis sorozatot is meg kell nézni (azaz kellene, de nem engedtem)...

Szeptembertől a tanulásra kell majd koncentrálnia, ez lesz az ő munkája. Ne add a kezébe csak azért a tabot, mert csendet akarsz a lakásban. Legyen jutalom!

2. Reggeli, vacsorakészítés: Adj a kezébe "kenős kést", gyakoroljátok a szendvics készítést, hogy az uzsonnát kedvére el tudja készíteni, a saját szájíze szerint.

 

 

3. MInden nap egy kicsivel hamarabb bújjanak az ágybal! Ettől még nem fognak korábban felkelni. Természetesen a csillaghullás kivétel.

 

 

4. Ha még nincs, legyen egy saját kis asztalkája, polcocskája, jó esetben saját szobája.

 

 

5. Söpörjetek le mindent az asztalotokról, tervezzétek újra, hiszen divatosan sokkal csábítóbb az asztalhoz ülni.

 

 

6. Elkerülhetetlen a bevásárlás, hiszen az év végén kapott listát teljesíteni kell. Nem mindegy, hogy hol vásárolsz: figyeld az akciókat és a minőséget!

 

 

7. Ünneplő és tornafelszerelés: kinőtte? Most időben beszerezheted. Utána átnézhetitek a többi ruhát is. Mi ilyenkor divatbemutatót szoktunk tartani :)

 

 

8. Gyakorlás, feladatlapok: Aki most lesz elsős, és nem javasolták a tanácsadók, óvónők, akkor nem szükséges feladatlapokat kitöltetni a gyerkőccel. Közös társasjátékokat keressetek inkább a szieszta idejére: memóriajáték, uno... Nagyobbaknak mindenképpen javasolom az előző év átismétlését. Évről évre egyre többet tapasztalom, hogy a szorzótáblát, a betűket, egyszerű matematikai műveleteket képesek elfelejteni. Ráadásul visszatérve az 1-es pontra: volt olyan diák, aki simogatta a könyvborítót, mint egy i-book-ot. Keressetek a gyerekkönyvtárban igazi könyveket!

 

 

+1. A tanár ne legyen mumus! "Majd ő megnevel téged!" Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy majd a szomszéd Pista bácsi megnevel téged. Persze a tanító nevel is, nem kétséges, de az otthoni szabályt te diktálod, nem a tanár. A te gyereked egy életen át, a tanító kb 2-4 évig neveli csak.

Nem is olyan nehéz. Vagy mégis? Neked, vagy a gyereknek? Hajrá család, irány a szabad! Itt találsz még sok érdekes közös játékötletet:

Kihagytam valamit? Írd meg a véleményed!
Éva néni

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

Készíts saját Állatkertet! - 10 részes nyomtatható kreatív kézműveskedés és játék

A Fővárosi Állatkert oldalán ingyenesen letölthető és nyomtatható kreatív sorozatot találtunk, ami az alkotókedvű állatbarátoknak szól. Készítsd el saját állatkertedet! Az elefántoktól a majmokig, a szavannák lakóitól a kengurukig sok állattal megismerkedhettek, rejtvények, színezők és más kézműves foglalkoztatók várnak.
Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Fiús kontra lányos anyukák – tényleg van különbség?

Balett, pörgős szoknya és színes hajcsatok, vagy foci, toronyépítés és mászókáról ugrálás?
Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Kincsre bukkantam, avagy hogyan táplálták anyáink 40 éve csecsemőiket

Sokan mondják, hogy 6 hónapos kor előtt kizárólag anyatejet szabad adni a babának, mások meg azt, hogy már 3 hónaposan is elkezdhető a hozzátáplálás.
Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Az első itthoni vakációs nap margójára… avagy hogyan boruljunk ki már az első napon

Alig várod, hogy elkezdődjön a vakáció, és végre együtt legyél a gyerekekkel. Tele vagy kreatív ötletekkel, ideákkal... aztán a nap végén már visszaszámolsz az első óvodai vagy tanítási napot várva. Ismerős?
Ugrás az oldal tetejére