Jelenlegi hely

Iskolára hangoló

Ne szépítsük, nyakunkon a szeptember. Ne ijedjetek meg tőle, készüljetek rá! Csupa izgalom a gyereknek, hiszen sok barátjával nem találkozott június óta, izgatottan készül az első, vagy felsőbb évre.
Sóhajok és veszekedés nélkül hogyan is indulna a szeptember? Próbáljátok ki!

Persze minden gyerek más, még családon belül is, de néhány alapvető szabályt már most kőkeményen adagolhatsz a saját módszereiddel:

1. Legfontosabb: naponta 30 perc digitális világ, a többit töltsétek együtt! Digitális alatt értem a tévé, a tablet, a mobil, a laptop, a számítógép, az x-box, play-station örömeit. Rádiót nem soroltam ide, zenét hallgathattok együtt. Miért fontos a kütyük kiiktatása? Egyre több családban ilyenkor (is) korlátlanul nyomkodják, simogatják a kijelzőt. Közben figyel rájuk valaki? Érdemes nézni őket közben: nem pislognak, nem vesznek észre semmit a körülöttük elsuhanó életből, nem lehet velük beszélgetni. Ha megpróbáljuk büntetésként elvenni tőlük, akkor nehezen, de odaadják, de már követelik is vissza. Teljesen kifordulnak önmagukból. 1-2 nap és felveszik az új ritmust, csak legyetek kitartóak, az erődemonstráció (persze ez nem a StarWars) szükséges, hiszen még csak gyerekek.

Bevallom, kipróbáltam a gyerekek játékait, sokat ki is töröltem, mert vagy nagyon szúrta a szememet, vagy kéretlen reklámokat találtam az alján, méghozzá 18 karikásat. Bizony függőséget okoznak ezek a játékok, hiszen visszahív játszani: etesd meg, arasd le a búzát, hányan jelölték, a heti kis sorozatot is meg kell nézni (azaz kellene, de nem engedtem)...

Szeptembertől a tanulásra kell majd koncentrálnia, ez lesz az ő munkája. Ne add a kezébe csak azért a tabot, mert csendet akarsz a lakásban. Legyen jutalom!

2. Reggeli, vacsorakészítés: Adj a kezébe "kenős kést", gyakoroljátok a szendvics készítést, hogy az uzsonnát kedvére el tudja készíteni, a saját szájíze szerint.

 

 

3. MInden nap egy kicsivel hamarabb bújjanak az ágybal! Ettől még nem fognak korábban felkelni. Természetesen a csillaghullás kivétel.

 

 

4. Ha még nincs, legyen egy saját kis asztalkája, polcocskája, jó esetben saját szobája.

 

 

5. Söpörjetek le mindent az asztalotokról, tervezzétek újra, hiszen divatosan sokkal csábítóbb az asztalhoz ülni.

 

 

6. Elkerülhetetlen a bevásárlás, hiszen az év végén kapott listát teljesíteni kell. Nem mindegy, hogy hol vásárolsz: figyeld az akciókat és a minőséget!

 

 

7. Ünneplő és tornafelszerelés: kinőtte? Most időben beszerezheted. Utána átnézhetitek a többi ruhát is. Mi ilyenkor divatbemutatót szoktunk tartani :)

 

 

8. Gyakorlás, feladatlapok: Aki most lesz elsős, és nem javasolták a tanácsadók, óvónők, akkor nem szükséges feladatlapokat kitöltetni a gyerkőccel. Közös társasjátékokat keressetek inkább a szieszta idejére: memóriajáték, uno... Nagyobbaknak mindenképpen javasolom az előző év átismétlését. Évről évre egyre többet tapasztalom, hogy a szorzótáblát, a betűket, egyszerű matematikai műveleteket képesek elfelejteni. Ráadásul visszatérve az 1-es pontra: volt olyan diák, aki simogatta a könyvborítót, mint egy i-book-ot. Keressetek a gyerekkönyvtárban igazi könyveket!

 

 

+1. A tanár ne legyen mumus! "Majd ő megnevel téged!" Ennyi erővel azt is mondhatnánk, hogy majd a szomszéd Pista bácsi megnevel téged. Persze a tanító nevel is, nem kétséges, de az otthoni szabályt te diktálod, nem a tanár. A te gyereked egy életen át, a tanító kb 2-4 évig neveli csak.

Nem is olyan nehéz. Vagy mégis? Neked, vagy a gyereknek? Hajrá család, irány a szabad! Itt találsz még sok érdekes közös játékötletet:

Kihagytam valamit? Írd meg a véleményed!
Éva néni

Az információk változhatnak, érdeklődj a megadott elérhetőségeken!
Pontatlanságot találtál? Itt jelezheted nekünk!

Imami: minden egy helyen, amire egy szülőnek szüksége lehet!

Ne maradj le a helyi családi programokról, hírekről, információkról!
Iratkozz fel hírlevelünkre!

Neked ajánljuk!

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején

Napló egy három gyermekes család életéről a koronavírus idején 10.

Most itt vagyok 3 gyerekkel, házimunkával, kerttel, mindennapi főzéssel, extra takarítással, tanítással, lélekápolással, kreatívkodással. És nem értem, eddig mivel töltöttem el az időm....
A nyakkendő-módszer avagy hogyan tanulj otthon ingyen nyelvet

A nyakkendő-módszer avagy hogyan tanulj otthon ingyen nyelvet

Nyelvtanulás otthonról? Állandó aktualitása jelenlegi bezártságunkban talán hangsúlyosabb lett. Nem tudod, merre indulj? Vizsgasztorik, rutin és ingyenes applikációk egy többszörös nyelvvizsgázótól.
Rajzold meg álmaid vidámparkját!

Rajzold meg álmaid vidámparkját!

A Debreceni Állatkert, Növénykert és Vidámpark online rajzpályázatot hirdet!
Egy otthoni játék, ami szinte nem kerül semmibe, mégis minden korosztály imádja

Egy otthoni játék, ami szinte nem kerül semmibe, mégis minden korosztály imádja

3. hete vagyunk itthon a gyerekekkel, itthonról dolgozunk, itthonról sulizunk, itthon szórakoztatjuk a gyerekeket, a tanárok, barátok és haverok helyett. Bevallom néha sok(k), de legtöbbször azért mégis azt mondhatom, hogy nagyon élvezzük, ennyi kreatív dologra, közös játékra GYES-es időszakunk óta nem volt lehetőség.
Ugrás az oldal tetejére